fbpx

Svečana izvedba: 50 godina izvođenja predstave Stilske vježbe

Gavella…

Legendarne ‘Stilske vježbe’ se, nakon tromjesečne stanke, vraćaju na scenu, a svečana izvedba u povodu 50 godina izvođenja bit će održana 29. travnja

U nedjelju, 29. travnja 2018. godine s početkom u 19.30 sati u kazalištu Gavella, na programu je svečana izvedba predstave Stilske vježbe u povodu 50 godina izvođenja na sceni. U kultnoj predstavi kazališta Planet Art nastupaju Lela Margitić i Pero Kvrgić, a prijevod i adaptaciju je pripremio Tonko Maroević.

Stilske vježbe

Jedna obična zgoda iz svakodnevnog života ispričana na dvadesetak načina postala je zahvaljujući ideji domaćih autora i glumačkom virtuozitetu aktera vrhunska komedija u kojoj uživaju generacije. Ova kultna predstava izvodi se već punih 50 godina, a kao fenomen svjetskih razmjera uvrštena je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Nastale prema originalnoj ideji i u režiji Tomislava Radića i u adaptaciji Tonka Maroevića i Tomislava Radića Stilske vježbe ponudile su kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća neuobičajen kazališni format i postale rodonačelnikom novog kazališnog izričaja u kojemu glumac uz psihološku kreaciju lica kreira i kontekst dramske radnje što je otvorilo prostor novoj vrsti glumačkog autorstva i cijelom jednom kazališnom smjeru.
Stilske vježbe

Tomislav Radić jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja diplomirao je 1962. na Filozofskom fakultetu i 1973. I režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je brojne naslove u svim kazalištima u Zagrebu, povremeno na Dubrovačkim ljetnim igrama te je bio stalni suradnik televizije.Od 1977. do 1997.godine bio je profesor glume i režije na Akademiji dramske umjetnosti na kojoj je neko vrijeme bio dekan i uveo kolegij Filmske glume. Od 1998. do 2000. godine bio je glavni urednik Dramskoga programa Hrvatske televizije. Uz četrdesetak dokumentarnih i igranih emisija na televiziji, jedan je od najistaknutijih hrvatskih filmskih redatelja.
Pero Kvrgić

Lela Margitić već je kao djevojčica i djevojka postizala zapažene uspjehe u predstavama legendarnog riječkog Pionirskog kazališta, upisuje studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Nakon diplome ulazi u stalni angažman u kazalište Komedija u kojemu je igrala glavne uloge u mnogim poznatim mjuziklima kao što su Ljubimica Divljeg zapada, Slatka Irma, Guslač na krovu i Aplauz te u brojnim komedijama najistaknutijih suvremenih komediografa kao i u klasičnom repertoaru u matičnom kazalištu i gostujući na mnogim drugim pozornicama (HNK Zagreb, ZKM, Teatar ITD, Teatar u gostima, Akademsko kazalište, INK Pula, Dubrovačke ljetne igre, Planet Art i drugima). Uz brojne uloge na TV-u i filmu, godinama surađuje i u umjetničkom i obrazovnom programu Hrvatskoga radija, a radio emisija Poezija naglas Danijela Dragojevića, koja je više od tri desetljeća emitirana na trećem programu Radio Zagreba, postala je, među ostalima, prepoznatljiva po njezinom glasu i interpretaciji. Oduvijek posvećena glazbi, zadnjih petnaest godina intenzivno se bavi šansonom surađujući sa šansonijerkom Ladom Kos. Lela Margitić dobitnica je priznanja Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, 2004 godine.
Stilske vježbe

Pero Kvrgić najsjajniji je predstavnik legendarnih generacija hrvatskih glumaca, a njegove su kreacije obilježile čitavu jednu kazališnu epohu. Od svojih početaka 1948. godine do danas igrao je u gotovo svim hrvatskim kazalištima i kazališnim grupama te nastupao na najpoznatijim kazališnim festivalima (DK Gavella, Teatar &TD, ZKM, HNK Zagreb, HNK Split, riječki HKD teatar, dubrovačko Kazalište Marin Držić, Komedija, Kerempuh, Teatar u gostima, Epilog teatar, Teatar Ulysses, Žar ptica, Bagatella, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Planet Art, itd.). Odigrao je više od 180 različitih uloga: Pomet, Dundo Maroje, Harpagon, Sganarelle, Pathelin, Nemoćnik, Lear (Bondov), On (Stilske vježbe), Mockinpott, Janez, Kir Janja itd. Igrao je u desetak filmova, nekoliko TV drama i u brojnim radio dramama. U biblioteci Vijenac Matice Hrvatske tiskana mu je knjiga kolumni Stilske vježbe. Dobitnik je brojnih nagrada: Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Grada Dubrovnika, Nagrade Sterijinog pozorja, Nagrade sarajevskih Malih scena, Nagrade Orlando, Tito Strozzi, Dubravko Dujšin, Eleonora Duse, Nagrade Marul, Nagrade hrvatskog glumišta ,itd. Godine 2006. predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je Peru Kvrgića, u povodu premijere predstave U posjetu kod gospodina Greena, Redom Kneza Branimira s ogrlicom za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske.

Rezervacije i info: 01 468 3352; 01 468 3373; 01 468 3944
blagajna: pon. – sri.: 08h – 16h, čet. i pet.: 08h – 18h
sub: 09h – 19h, ned.: 10h – 12h te od 16h – 18h
on line prodaja: https://www.ulaznice.hr/web/events
više o predstavi: http://www.planet-art.hr/stilske-vjezbe/

Foto: Press arhiva