fbpx

Akademija dramskih umjetnosti: Autorski projekt Instrukcija E. Ionesca

Zagreb…

InstrukcijaU subotu, 8. prosinca 2018. godine s početkom u 20.00 sati u Frankopanskoj 22, na sceni F22 – Akademija dramskih umjetnosti, na programu je autorski projekt Instrukcija autora E. Ionesca. Režiju predstave potpisuje Lovro Ivanković i Tena – Antonija Torjanac, a mentor je Rade Šerbedžija. U predstavi  igraju Lovro Ivanković i Antonija Torjanac.
Zašto taj tekst?
Riječ je o komadu koji se rijetko izvodi, a njegov sadržaj i tekst nam itekako progovara o današnjem svijetu i njegovoj problematici. InstrukcijaNaravno da se najveći naglasak stavlja protiv današnjeg sistema obrazovanja i nasilja. Možemo reći da je djelo svevremensko te da je Ionesco u prošlom stoljeću kada je to napisao dobro pretpostavio daljnji razvoj sistema znanja, informacija tj. općenito obrazovanja. Kada se prevede na današnji moderan jezik, sve nam je kristalno jasno. Riječ je o problematici školstva gdje nas profesori uče nebitnim informacijama i detaljima, a izostavljaju osnove. Pri tome učenici pokušavaju savladati nametnuto, a time gube osnovno i bitno. Također se dade iščitati odnos stari profesor – učenica koji je danas vrlo čest (pedofilija). U ponekim dijelovima na vrlo apstraktan način to prikazuje i time se izaziva šok. Toliko je komično, groteskno, sarkastično da je mračno, bolno i jezovito. Upravo to i je današnji moderni svijet. Tehnologija nas je toliko preuzela da je preokrenula sve u svoju korist te time prouzrokovala sukobe različitih interesa. U ovom slučaju profesora i učenice. Dakle njihova priča se može prenijeti za sva razdoblja i sve naraštaje. Osjećaj gledanja predstave treba biti klaustrofobično groteskan s mračno – čudnim elementima apsurda.
InstrukcijaIspitna predstava dvoje studenata treće godine preddiplomskog studija glume i medija u Rijeci. Riječ je o završnoj ispitnoj diplomskoj predstavi. Predstava se izvodi u malom, intimnom prostoru s vrlo neugodnom i pomalo zastrašujućom atmosferom. Riječ je o dnevnom boravku profesora (samo njemu ugodan prostor) u kojemu se nalazi mnoštvo rekvizite i scenografije koja više služi kao vizualni efekt nego koristan dio radnje. Tu je puno regala, Instrukcijaormarića, lampi, svijećnjaka, knjiga, papira i sl. U službi radnje služe glavni rekviziti, a to su školski stol i dvije udobne i poveće stolice, tanjuri, lonci, olovke i bilježnice. Puno je igre s bespredmetnom radnjom (profesor crta po zraku brojeve, crte i sl.). Dakle lišeni smo rekvizita i prepušteni našim tijelima da gledateljima objasne situaciju. Radnja se u prvom dijelu komada odvija za stolom bez da se itko od glumaca digne sa svojih stolica. U drugom dijelu komada, profesor ustaje, a učenica cijelo vrijeme koristi stol kao predmet oko kojeg se uvija, razvlači i iskorištava ga u maksimalnom smislu. Nismo željeli prikazati komad prvoloptaški niti onako kako se to od nas očekuje, tako da je sve rađeno vrlo precizno s drugačijim rješenjima nego se to očekuje od ovog komada. Scena ubojstva je prikazana na vrlo neklasičan način. Trajanje predstave je 65 minuta. U predstavi se koristi glazba skladatelja Beethovena, riječ je o skladbi Silence (trajanje deset minuta) koja svira pri ulasku publike kao i pri početku radnje. Mnoštvo je repetitivnih stvari koje su svaki put napravljene s malim izmjenama. Vlada puno igre govorom, pauzama i ritmom. Forma je ta koja preuzima ulogu i koja nas uvodi u sam ritam priče. Kasnije do izražaja dolaze i emocije. Korišteno je mnoštvo detalja u ritmu (bojanje određenih slogova, riječi, recitiranje, pjevušenje, brzo/sporo izgovaranje i sl.). Riječ je o dinamično pasivnoj predstavi vrlo šokantnog karaktera.

Eugene Ionesco, Instrukcija
Uloge i režija: Lovro Ivanković (Profesor)
Tena – Antonija Torjanac (Učenica)
Kostimografija: Lovro Ivanković i Tena – Antonija Torjanac
scenografija: Lovro Ivanković, Tena – Antonija Torjanac i Dorijan Šikić
Grafičko oblikovanje: Josip Kresović
Oblikovanje svjetla i tona: Emir Mulalić

Foto: Press – Milica Czerny Urban