fbpx

Ankica Jurić Tilić osvojila najprestižniju europsku nagradu

Berlin…

Producentica Ankica Jurić Tilić osvojila prestižnu godišnju nagradu EURIMAGESA

Ankica Jurić TilićEURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD ove će godine biti dodijeljena uspješnoj hrvatskoj filmskoj producentici Ankici Jurić Tilić na svečanosti Europske filmske akademije u Berlinu, 7. prosinca.
Ovo je nagrada kojom se ističe značaj koprodukcijskih suradnji u poticanju međunarodne razmjene te doprinos žena u uspješnosti filmskih koprodukcija. Nagradu dodjeljuje Eurimages, fond za potporu kulture Vijeća Europe, osnovan 1988. godine. Od svog osnutka Eurimages je financijski podržao 2047 koprodukcija s ukupnim iznosom od oko 597 milijuna eura.
Ankica Jurić Tilić diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ima više od 25 godina profesionalnog iskustva.
Godine 2003. osnovala je produkcijsku kuću Kinorama, zajedno s dva partnera. Umjetnički tim Kinorame podjednako čine debitanti i već etablirani autori, a Kinoramini projekti redovito se razvijaju i predstavljaju na međunarodnim produkcijskim radionicama i sajmovima.
Kao producentica, Ankica je potpisala 30 dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija te cijeli niz kratkometražnih filmova. Njezini posljednji najuspješniji igrani filmovi, podržani od strane Eurimagesa, su NE GLEDAJ MI U PIJAT Hane Jušić (nagrada Fedeora na Venice Days 2016., više od 30 filmskih nagrada, hrvatski kandidat za nagradu Oscar) i ZVIZDAN Dalibora Matanića (Nagrada žirija u programu Un Certain Regard Cannes film festivala 2015., 30 filmskih nagrada, nominacija za LUX Prize, hrvatski kandidat za nagradu Oscar).
Ankica Jurić Tilić je diplomantica i predavačica na međunarodnoj profesionalnoj škole EAVE — European Audiovisual Entrepreneurs, članica ACE Producers, Producers on the Move i Europske filmske akademije. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te sudjeluje kao mentor, panelist i predavač na mnogim međunarodnim filmskim događanjima.
Na svečanosti Europske filmske akademije će osim ove biti dodijeljene nagrade najuspješnijim europskim autorima i filmovima koji su obilježili 2019. godinu.

Foto: Press – Željka Mikulčić