fbpx

Bajić: Inspirirala me Huljićeva glazba koju je skladao za Maksima Mrvicu

Otvorena izložba…

TONČI HULJIĆ IZNENAĐEN: Splitska umjetnica kroz izložbu ‘Rapsodija’ prikazuje 15 umjetničkih djela inspiriranih glazbom poznatog kompozitora

Vjekoslava Huljić, Bruna Bajić, Žana Bajić, Tonči Huljić– Bila sam producentica dokumentarnog filma, koji je moja kći radila o Maksimu Mrvici i tu sam se upoznala s glazbom koju je Tonči Huljić skladao za njega i oduševila sam se. Jednostavno su same krenule slike, boje, ideje… Dok se snimao film, nastao je jedan opus, a kasnije sam shvatila da moram ići dalje i tako je ukupno nastalo 15 djela – rekla je umjetnica Žana Bajić na otvorenju izložbe. U beogradskoj Ustanovi kulture Guarnerius otvorena je izložba umjetničkih djela inspiriranih glazbom Tončija Huljića koju je skladao za Maksima Mrvicu. Croatian Rhapsody, Maksim MrvicaChild in Paradise, Nostradamus, Hana’s Eyes – nazivi su umjetničkih djela istoimenih skladbi koje je Huljić skladao za Mrvicu, a na platno ih je pretočila akademska slikarica Žana Bajić. Večer je uveličana i projekcijom dokumentarnog filma o Maksimu Mrvici ‘Hrvatska rapsodija – Maksim Mrvica‘, redateljice Brune Bajić.
– Iznenađen sam što su ove umjetnine uopće nastale. Volim slike, ali sam laik, nikad ne znam što u slici treba gledati, no kad sam shvatio da kao i sve u životu, i slike treba gledati srcem i doživljajem, i kad sam tako počeo promatrati, vidio sam da su ova djela vjeran odraz onoga što sam ja napisao za Maksima – kazao je Tonči Huljić. Događaj je organiziran s ciljem kulturnog povezivanja Hrvatske i Srbije te početka plodne suradnju između Beograda i Splita kroz razmjenu umjetnika svih sfera kroz koje bi svaki grad prezentirao svoj identitet. U Ustanovi kulture Guarnerius  godišnje se održava preko 45 vrhunskih umjetničkih programa iz područja glazbe, kazališta, baleta, izložbi i književnosti.

Foto: Press