fbpx

EPK i gala koncert svjetske operne zvijezde u HNK

Rijeka…

Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert

Medijski pokrovitelj Scena.hr

EPK 2020– Najavljujemo još jedan iznimni događaj u suradnji s EPK 2020, najbližim partnerom u sljedeće dvije godine, te pod pokroviteljstvom i u dugogodišnjem partnerstvu s Inom – ‘Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert’ koji će na riječku pozornicu dovesti istinske svjetske operne zvijezde u ponedjeljak 5. ožujka u 19.30 sati – najavljuju iz HNK Ivana Pl. Zajca.
Orkestrom Opere ravnat će dva dirigenta Marco Boemi i Ville Matvejeff, solisti će biti Yusif Eyvazov, Kristina Kolar, Lucio Gallo, Rossana Rinaldi te posebna gošća Maria Guleghina, a sudjelovat će i Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin, Marko Fortunato, Sergej Kiselev te Dario Bercich.
– Osjećamo sreću, ponos i uzbuđenje zbog činjenice da ćemo u ponedjeljak izvesti najvažniji koncert u povijesti riječke Opere. Kroz povijest su u Rijeku dolazile brojne operne zvijezde kao što su Gigli i Caruso, ne tako davno ugostili smo Sumi Jo, Lucia Galla, Marjukku Tepponen, Dianu Haller, Dunju Vejzović. Međutim, nikada nismo u jednoj večeri imali toliko vrhunskih svjetskih opernih solista na našoj pozornici – kazao je intendant dr. sc. Marin Blažević.
EPK 2020Naglasio je kako su upravo to ciljevi i standard kojem se teži u 2020. godini, a ovaj je koncert predigra ili prolog – pogled prema 2020. EPK i HNK gala koncert predstavit će jednog od najboljih tenora današnjice Yusifa Eyvazova koji upravo pjeva u Boljšoj teatru, prije toga otvorio je sezonu u La Scali kao Andrea Chénier, a nastupio je u Metropolitan operi, Bečkoj državnoj operi, Pariškoj operi, Državnoj operi u Berlinu itd.
– Riječ je o pjevaču takvog kalibra o kakvom smo mogli samo sanjati! – kazao je Blažević predstavljajući soliste večeri.
Rossana Rinaldi velika je talijanska mezzosopranistica, prvi put u Rijeci kao i Eyvazov. Lucio Gallo, već poznat riječkoj publici, redovni je gost svjetskih opernih kuća i koncertnih dvorana. Kao posebna gošća Yusifa Eyvazova i iznenađenje za riječku publiku publici nastupit će operna diva, dramski sopran, slavna Maria Guleghina. Ravnopravnu ulogu na koncertu imat će naša nezaobilazna i nenadmašna prvakinja riječkog HNK Kristina Kolar, te drugi članovi našeg sjajnog solističkog ansambla u čuvenoj fugi Verdijeva „Falstaffa”. Cilj je stvoriti suradnju velikih imena europske i svjetske operne scene te domaćih umjetnika. Koncertom ravnaju dva dirigenta: Marco Boemi i Ville Matvejeff, a program je podijeljen u dva dijela: prvi dio čine arije iz Verdijevih opera, a na programu drugog dijela su Puccini i skladatelji verizma. Oba dijela donose arije i duete koji će se naći na dva CD-a riječke Opere za poznate međunarodne diskografske kuće Universal Music i DECCA”.
Novinarima se obratio jedan od dirigenata, česti suradnik Anne Netrebko i Yusifa Eyvazova, Marco Boemi:
– Uvijek sam vjerovao u posebne projekte, posebne koncerte i posebna mjesta. Oduševila me ovdašnja profesionalnost na visokoj razini, entuzijazam i mladenačka energija kakvu se rijetko susreće. Često surađujem s Yusifom Eyvazovim i rekao sam mu da to mora iskusiti, da mora doći u Rijeku! Pripremili smo program prekrasne glazbe, daleko iznad onoga što se uobičajeno na koncertima izvodi i čuje. Siguran sam, bit će to nezaboravno iskustvo za sve nas, kako na pozornici tako i u publici.

Foto: Press