fbpx

Figarov pir glazbenoga genija Mozarta u HNK

Zagreb…

Figarov pirKomična opera u četiri čina, Figarov pir, glazbenoga genija Mozarta, još je jedna iz niza njegovih remek-djela, a na programu u HNK u Zagrebu je u četvrtak, 5. listopada 2017. godine s početkom u 19.30 sati.
S Mozartovim Figarovim pirom ne može se pogriješiti, jer riječ je o neupitno jednoj od najboljih opera svih vremena, s jednim od najboljih (i najzabavnijih!) libreta u povijesti opere.
Radnja opere obuhvaća ludi dan grofa Almavive, koji očaran grofičinom sobaricom Suzannom, nastoji joj nametnuti stari feudalni običaj prema kojemu vlastelin ima pravo provesti noć s mladom uoči njezina vjenčanja. Radnja je komplicirana i prepuna zapleta, prerušavanja, zamjene identiteta i spola, a svi likovi proživljavaju dan ispunjen neodoljivom strašću. Poslije općega kaosa i bezbrojnih komičnih situacija pokazuje se kako su sluge ipak uspjele nadmudriti svoje gospodare, a glavni spletkar, lukav i okretan grofov sluga Figaro, koji se treba vjenčati sa sobaricom Suzannom, uspije u svemu što je namjerio.
Libretist Lorenzo da Ponte napisao je libreto prema slavnoj Beaumarchaiseovoj istoimenoj komediji, koja je na nevjerojatan način najavila predstoje- ću Francusku revoluciju. Iako je Mozartov Figarov pir poslije praizvedbe u Beču 1786. izveden samo devet puta, to je djelo ubrzo postiglo svjetski uspjeh te postalo jednom od najpopularnijih Mozartovih opera.

Komična opera u četiri čina, Figarov pir
Dirigent: Nikša Bareza
FIGARO: Matija Meić
CONTE: Davor Radić
CONTESSA: Adela Golac Rilović
SUSANNA: Marija Kuhar Šoša
CHERUBINO: Martina Menegoni
MARCELINA: Dubravka Šeparović Mušović
DON BARTOLO: Ivica Trubić
DON BASILIO: Nikša Radovanović
DON CURZIO: Dario Ćurić
BARBARINA: Marta Schwaiger
ANTONIO: Antonio Brajković
KUHAR: Mario Bokun
ORKESTAR I ZBOR OPERE HRVATSKOGA NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU

Ulaznice za predstavu možete kupiti na blagajni HNK ili putem interneta.
Radno vrijeme blagajne je radnim danom od 10 do 19 sati, odnosno do početka predstave, subotom od 10-13 i sat i pol prije predstave, nedjeljom sat i pol prije predstave.

Foto: Press