fbpx

Frederic Chaslin i Zagrebačka filharmonija za kraj tjedna

Zagreb…

Velikan dirigiranja Frederic Chaslin nastupa sa Zagrebačkom filharmonijom

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Frederic ChaslinOvog petka, 30. studenog u Lisinskom s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija pod dirigentskim vodstvom velikana dirigiranja međunarodnog ugleda Frédéricom Chaslinom i uz solistički nastup čelistice Meehae Ryo i violiniste Oresta Shourgota izvest će djela Johannesa Brahmsa: koncert za violinu i violončelo u a-molu op. 102, dvostruki koncert, Gustava Mahlera 10. simfonija u Fis-duru (koju je upotpunio i orkestrirao Frederic Chaslin)
Frederic ChaslinFrederic Chaslin, rođeni Parižanin, svjetski je poznati dirigent, skladatelj, pijanist i pisac o glazbi. Predvodio je sve važnije francuske orkestre (Pariški orkestar, Nacionalni orkestar, Filharmoniju francuskog radija, Pariški operni orkestar), zatim Filharmoniju milanske Scale, te Nacionalni simfonijski orkestar Torino Rai, Simfonijski orkestar Hallé iz Manchestera, Londonsku filharmoniju, Londonski simfonijski orkestar, Bečki simfonijski orkestar, Bečku filharmoniju, Španjolski nacionalni orkestar, Orkestar Zaklade Gulbenkian iz Lisabona, Izraelsku filharmoniju te Filharmoniju iz Nagoye. Frédéric Chaslin njeguje snagu i sposobnost glazbe da zbližava ljude. Svojim tihim, staloženim načinom rada iz orkestara izvlači osobitu osjetljivost i otvorenost. Njegove iznimne dirigentske sposobnosti spoj su apsolutnog glazbeničkog umijeća, psihološke pronicljivosti i umjetničkog rasuđivanja, usavršavane brojnim nastupima. Njegovo ravnanje zagrebačkim filharmoničarima bit će prigoda i zagrebačkoj publici da se još bolje upozna s njegovim umjetničkim vrijednostima.
Orest ShourgotOrest Shourgot, solist na violini, pedagog, diplomirani dirigent i komorni glazbenik, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koncertni je majstor Zagrebačke filharmonije od 2001. godine. Zbog iznimnih izvođačkih uspjeha, godine 2011. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila mu je ekskluzivno pravo koristiti violinu King iz 1735. godine čuvenog talijanskog majstora Bartolomea Giuseppea Guarnerija del Gesùa. Godine 2018. prvi je u povijesti Hrvatske pripremio integralnu izvedbu Ciklusa od tri sonate i tri partite za violinu solo Johanna Sebastiana Bacha, najprije u Crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku, a zatim i u Katedrali sv. Duje u Splitu te u Crkvi sv. Marka u Zagrebu, u sklopu Festivala Sv.Marka čiji je laureat.
Nevjerojatna tehnička virtuoznost i zadivljujuća melodija čelistice Meehae Ryo, solistice na ovom koncertu, glazbenice koja redovito snima albume za izdavačku kuću Deutsche Grammophon, razlog je zbog kojeg je se danas drži najpoznatijom violončelisticom u Republici Koreji. Strast prema glazbi zaslužna je za to što je postala omiljenom čelisticom brojnih međunarodnih orkestara. Među njima su Concert-Verein iz Beča (Bečki simfonijski komorni orkestar), Berlinski simfonijski orkestar, Simfonijski radijski orkestar iz Praga, Beogradski filharmonijski orkestar, Filharmonija iz Toronta, Hongkonški filharmonijski orkestar i mnogi drugi.

Foto: Press – Bernard Martinez