fbpx

Nenad Puhovski nagrađen za pola stoljeća filmske izdržljivosti

Motovun…

Nagradu koja se dodjeljuje ‘onima koji su izdržali 50 godina u hrvatskoj kinematografiji’ dobio Nenad Puhovski

Nenad PuhovskiTreći dan Motovun Film Festivala već je tradicionalno posvećen ljudima koji su proživjeli i preživjeli pedeset godina u svijetu filma. Nakon prošlogodišnjeg dobitnika redatelja Rajka Grlića, nagrada ’50 godina uručena’ je ocu hrvatskog dokumentarnog filma, velikom redatelju, producentu i mentoru Nenadu Puhovskom.
Bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi Lora – svjedočanstva i Paviljon 22 pomicali su Nenad Puhovskigranice jer su progovorili o otvorenim ranama društva zbog čega su nerijetko izazivali ozbiljnu buru u javnosti. Svoju ljubav prema žanru koji ‘spaja dvije velike strasti – film i društveni angažman’, Puhovski je pretočio u najvažniji regionalni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čiji je osnivač i direktor.
Nagradu koja se dodjeljuje ‘onima koji su izdržali 50 godina u hrvatskoj Nenad Puhovskikinematografiji’ Nenadu Puhovskom uručili su njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Vjeran Zuppa, Rajko Grlić i Mike Downey.
Četvrtak se u Motovunu nastavio u uobičajeno dinamičnom okruženju, što filmskom što govorno-performativnom. Srećko Horvat održao je predavanje za koje se u Vrtu tražilo mjesto više, a njegov ‘Vodič za raspad Europe za početnike’ donio je presjek krucijalnih tema protekle godine koju je usporedio sa predratnom 1913., ustvrdivši da je kao i tada, rat danas iza ugla.
Četvrtak je donio i iznimno zanimljiv filmski program. Poznati slovenski redatelj Damjan Kozole predstavio je svoj novi film Noćni život, opet smo se bavili ekstremizmima kroz kontroverzni ruski film (M)učenik, a hrvatsku premijeru imao je i jedan od najgledanijih južnoameričkih filmova posljednjih godina – napeti argentinski triler Klan.

Foto: Press