fbpx

Futura u kinima 19. siječnja

Nagrađivani dokumentarni film Futura u zagrebačkom Dokukinu KIC

Nagrađivani dokumentarni film Futura premijerno gledamo u četvrtak, 19. Siječnja u zagrebačkom Dokukinu KIC s početkom u 20 sati, a nakon projekcije slijedi razgovor u kojem će sudjelovati socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Josipa Mihić i istraživač i aktivist Tomislav Medak dok će razgovor moderirati voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.

– Autorski trio uglednih talijanskih redatelja Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher u dokumentarnom filmu Futura poduzima kolektivno istraživanje – putovanje duž Apeninskog poluotoka gdje sreću djevojke i dječake u dobi od 15 do 20 godina i kroz seriju intervjua raspituju se o njihovim vizijama budućnosti.

Redatelji seciraju akutne boljke talijanskog društva i s tinejdžerima otvoreno razgovaraju o njihovim očekivanjima, čežnjama, strahovima i snovima te preprekama koje moraju prevladati da bi ih ostvarili. Uz današnje političke i socioekonomske podjele, pretjerano oslanjanje na tehnologiju i globalnu klimatsku krizu, film implicira pitanje: postoji li uopće budućnost? No, inteligencija, izražajnost i dalekovidnost ovih tinejdžera budi nadu u moguće bolje sutra.

Dokumentarni portret zemlje kroz oči adolescenata u doba pandemije na momente poprima uznemirujuć znanstveno-fantastični prizvuk. Čini se da živimo u svijetu koji nije u stanju učiti iz svojih nedaća – primjerice učenici koji danas pohađaju đenovsku školu Armando Diaz nikad nisu čuli za najveće demonstracije protiv globalizacije koje su se dogodile 2001. uoči G8 summita u Genovi kao ni da je upravo u njihovoj školi prije dvadeset godina policija brutalno napala i mučila anti-globalizacijske aktiviste koji su okupirali zgradu.

– Ime Carla Giulianija ništa im ne znači kao ni drugih (ne)znanih junaka i junakinja. Tjeskobna slika mladih Talijana, koji su lišeni veza s prošlosti, iscrpljeni sadašnjošću i odsječeni od ikakve budućnosti koju mogu zamisliti, vjerno dočarava zeitgeist kulture zaborava koju živimo – izjavila je Dina Pokrajac.

Futuru premijerno gledamo u četvrtak, 19. siječnja u zagrebačkom Dokukinu KIC s početkom u 20 sati, a nakon projekcije slijedi razgovor u kojem će sudjelovati članica stručnog tima platforme Pukotine. hr, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Josipa Mihić i istraživač i aktivist dr.sc. Tomislav Medak dok će razgovor moderirati voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.

Futura nakon zagrebačke premijere kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem zemlje u distribuciji Restart Labela.

Foto: Press – Jelena Svirčić/ Restart.hr