Antiratna oda Hinkemann na 68. Igrama
By redakcija On 10 srp., 2017 At 12:21 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Dubrovnik…

Nagrađivani ZKM-ov ‘Hinkemann’ u režiji Igora Vuka Torbice na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama

HinkemannPrva dramska izvedba na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama predstava je Hinkemann u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Ova ‘antiratna oda’ na repertoaru Igara je u srijedu, 12. srpnja 2017. godine na taraci tvrđave Revelin, s početkom u 21.30 sati.
Nastao prema ekspresionističkoj i antiratnoj drami Njemački Hinkemann Ernsta Tollera, koji je dolaskom Hitlera na vlast izbjegao iz Njemačke u SAD-e, ZKM-ov Hinkemann u dramaturgiji Katarine Pejović te režiji jednog od najistaknutijih beogradskih redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice, svojevrsni je spoj dramskog, fizičkog i kabaretskog kazališta. Neka od pitanja koja ova predstava, koju su kritičari nazvali „mračnom i uznemirujućom“ problematizira su: Kakve šanse za „normalan“ i „sretan“ život ima čovjek koji je prošao kroz pakao rata, iz njega izašao kao invalid, lišen muškosti, i živi u društvu koje mu ne omogućava niti elementarne uvjete za egzistenciju? Ali i: Daje li nam društvo i stvarnost u kojima živimo ikakve odgovore na naša osobna pitanja o smislu i o svrsi?
HinkemannHinkemann je višestruko nagrađivana predstava, koja je u prošloj godini, između ostalog, osvojila Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini i za najbolju glavnu mušku ulogu kojom je nagrađen Rakan Rushaidat za ulogu Hinkemanna. Nagradu za najbolju mušku ulogu na Gavellinim večerima dobio je Ozren Grabarić za ulogu majstora ceremonije, također nagrađen i Nagradom Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu. Hinkemann je Hinkemannproglašen najboljom predstavom i na Međunarodnom festivalu Malih scena u Rijeci, na Međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT i drugima. Pored spomenutih Rakana Rushaidata i Ozrena Grabarića zapažene uloge u Hinkemannu ostvarili su: Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Milica Manojlović, Dado Ćosić, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Milivoj Beader, Vedran Živolić, Marica Vidušić Vrdoljak i Nađa Perišić Radović. Hvaljenu scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Doris Kristić, a oblikovanje scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić. Autori glazbe su braća Alen i Nenad Sinkauz, dok je svjetlo oblikovao Aleksandar Čavlek.

Foto: Press

comment closed