fbpx

HNK u Zagrebu: Gostovanja predstave ‘Vučjak’

Gostovanja…

VučjakNakon gotovo trideset godina stanke Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu preksinoć je s predstavom ‘Vučjak‘ Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana gostovalo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu što je izazvalo ogroman interes beogradskih kulturnih krugova. Vučjak Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana prva je gostujuća predstava još od 1986. godine kad je posljednji puta Drama HNK u Zagrebu nastupila na daskama JDP-a s predstavom Ostavka Čede Price u režiji VučjakGeorgija Para. Beogradska kazališna publika s ovacijama ispratila je ansambl Vučjaka, a o izvanrednom interesu svjedoči prepuno gledalište u kojem su se našli mnogi utjecajni intelektualci, kazališni znalci i kolege poput Branislava Lečića, Mikija Manojlovića, Mirjane Miočinović, Aleksandre Janković, Hane Selimović, Vesne Čipčić i mnogih drugih.
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i beogradsko JDP su do 1986. godine imali redovitu razmjenu gostovanja s najuspješnijim predstavama sezone što je predstavljalo kulturni dijalog dvaju značajnih kazališnih kuća regije još od 1949. godine, kad je JDP prvi puta gostovalo na pozornici HNK u Zagrebu. Ovom izvedbom predstave Vučjak obilježit će se nastavak zaustavljene prakse kazališne razmjene te beogradskoj i zagrebačkoj publici omogućiti praćenje repertoarnih uspješnica iz oba kazališta. Uzvratno gostovanje očekuje se u listopadu kada će na pozornicu HNK u Zagrebu iz JDP-a doći Molièreov Umišljeni bolesnik u režiji Jagoša Markovića.
Beogradskom gostovanju prethodila je izvedba Vučjaka na Sterijinom pozorju u Novom Sadu u okviru međunarodnog programa Krugovi. Posljednja predstava Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na Sterijinom pozorju izvedena je još 1989. godine kad je u selekciji tog uglednog festivala odigrana Mora Tomislava Bakarića u režiji Ivice Kunčevića. Do tada su predstave Drame HNK u Zagrebu bile česte u programu Sterijinog pozorja i nerijetko bile ovjenčane mnogim nagradama, a najuspješniji je bio Kiklop Ranka Marinkovića u režiji Koste Spajića koji je 1977. godine proglašen najboljom predstavom i osvojio brojne nagrade.
Predstavom Lulu Franka Wedekinda u režiji Jerneja Lorencija Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu sudjeluje na drugom izdanju Drama festivala pod okriljem Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani s izvedbom u nedjelju 7. svibnja 2015.

Foto: Press