fbpx

Hrvatski filmovi na 31. Filmskom festivalu u Trstu

Festival…

31. izdanje Filmskog festival u Trstu otvara novi film redatelja Terrencea Malicka A Hidden Life

u TrstuU raznim sekcijama Filmskog festivala u Trstu, koji traje od 17. do 23. siječnja, prikazat će se tri hrvatska naslova. Jedan od njih, kratkometražni film Silve Ćapin, Njemački inat, na talijanskom će festivalu u natjecateljskoj sekciji imati svoju svjetsku premijeru. Osim toga, u sklopu raznih potprograma industrijskog događaja When East Meets West, predstavit će se i dva hrvatska projekta.
Kratkometražni igrani film redateljice i scenaristice Silve Ćapin Njemački inat uvršten je u međunarodni natjecateljski program kratkometražnog filma 31. Filmskog festivala u Trstu. Projekcija filma održat će se u subotu 18. siječnja, a to će mu biti svjetska premijera. Film prati skupinu turista jednog vrućeg ljetnog dana na plaži u Dalmaciji. Među njima je i Njemica Erika, koja je zauzela najbolje mjesto pod jedinim suncobranom. Njezina tvrdoglava nepomičnost postaje sumnjivom ostalim kupačima, koji, kako dan odmiče, zaključuju da je mrtva, ali dvoje trebaju li reagirati i uništiti savršen dan na plaži.
Njemački inat producirala je Rea Rajčić (Eclectica), a koproducirala ga je mađarska tvrtka Speak Easy Project. Film je sufinancirao Hrvatskoj audiovizualni centar, a u razvojnoj fazi osvojio je najgradu za najbolji projekt European Short Pitcha Europskog udruženja za potporu mladih filmskih stvaratelja ‘NISI MASA’ 2018. godine. Osim toga, projekt je pobijedio 2017. na javnom pitching-forumu održanom tijekom Radionice pripreme i prezentiranja filmskih projekata za međunarodno tržište, koja se odvijala u okviru tadašnjeg izdanja Festivala mediteranskog filma Split.
Nakon Njemačkog inata, 18. siječnja u ponoć na programu je dugometražni igrani film Predraga Ličine, Posljednji Srbin u Hrvatskoj, kojeg je u domaćim kinima u 2019. pogledalo 28.072, što ga čini četvrtim najgledanijim hrvatskim filmom prošle godine.
U Trstu će se prikazati i dokumentarni film Tusta Andreja Korovljeva u sklopu programa ‘Art & Sound’, posvećenom radovima koji su ‘nešto između filma i suvremenog umjetničkog djela’.
U sklopu festivalske sekcije posvećene animiranim filmovima za djecu, odvija se program ‘Profesor Baltazar i prijatelji’ koji je nastao u suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafest Zagreb.
– Ovaj program predstavlja najzanimljivije europske filmove iz prošlog desetljeća, kao i neke naslove iz baštine hrvatske animacije – tople priče koje slave maštu, znatiželju, duhovitost i hrabrost – stoji u opisu programa na službenoj stranici festivala. Od hrvatskih filmova prikazuju se Kuc-kuc Ivane Guljašević, Nutz Denisa Alentija i sedam epizoda Profesora Baltazara.
31. izdanje Filmskog festival u Trstu otvara novi film redatelja Terrencea Malicka A Hidden Life.

Foto: Press