fbpx

Julije Cezar O. Frljića na sceni HNK

Rijeka…

Povratak Händelova ‘Julije Cezar u Egiptu’ na riječku opernu scenu, a prije puta na inozemno gostovanje

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Julije CezarHändelova opera ‘Giulio Cesare in Egitto / Julije Cezar u Egiptu‘ vraće se na veliku pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak 2. i subotu 4. ožujka 2017. godine s početkom u 19.00 sati. U režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, izvedbama obnovljenog baroknog remek-djela s čak 33 nezaboravno lijepe i dramatične arije, prve barokne opere postavljene na riječkoj pozornici, dirigirat će maestro Ville Matvejeff koji će svirati i čembalo!
U naslovnoj ulozi nastupit će Ivana Srbljan, neodoljiva riječka Carmen i Charlotte, sada kao najslavniji rimski imperator! Naime, riječ je o ulozi pisanoj za kastrate koje danas izvode mezzosopranistice. Anamarija Knego u ulozi je zanosne Kleopatre za koju je dobila Nagradu „Štefanija Lenković“ za najbolju opernu ulogu sezone 2015/2016 prema odluci publike. Tolomeo je Sonja Runje koja pjevajući ariju istovremeno izvodi i akrobacije na svili na visini od pet metara. Riječ je o iznimno zanimljivoj, dinamičnoj izvedbi prepunoj događanja, u kojoj izvođači, osim što pjevaju iz loža i gledališta, izvode i akrobacije.
Istodobno izvedba počiva na konceptu konstrukcije i rekonstrukcije opernog spektakla velike spektakularnosti. Predstava, naime, počinje kao sjedeća proba, ali se kroz prvi čin dodaju elementi scenografije i kostima, da bi u drugom činu izvodili „pravu“ predstavu, a u trećem se vratili u realnost, kao na početku, na probu.
Julije CezarU ostalim su ulogama Amanda Stojević kao Cornelia, u ulozi Sesta je Marko Fortunato, Achilla je Dario Bercich, Slavko Sekulić je Curio, a Olga Kaminska je Nireno. Baletni solisti su Marta Voinea Čavrak i Svebor Zgurić, a u predstavi sudjeluju i članovi Baleta Joseph Cane, Leopoldo Guadago, Vitali Klok, Andrei Köteles, Daniele Romeo. Pojavljuje se i Jelena Lopatić, dok su stražari Darko Matijašević i Boris Mohorić.
Povijesna predstava koju kritika opisuje kao „kazališnu čaroliju dostojnu svjetskih pozornica” i „neobičan barokni užitak za oči i uši“ te kao „originalan, intrigantan, duboko promišljen i temeljito domišljen umjetnički iskaz koji pruža mnogo više od kostimirane barokno-glazbene maštarije”, u ožujku ima jedine dvije izvebe prije gostovanja u čuvenom Cankarjevom domu u Ljubljani! Tako su riječkoj publici preostale još dvije prigode kako bi se mogla uvjeriti zašto je ‘Julije Cezar u Egiptu’ toliko oduševio publiku i kritiku, nakon čega predstava svoj put natavlja inozemnim gostovanjem.
Podsjetimo, režiju i dramaturgiju predstave uz Olivera Frljića potpisuje Marin Blažević, redatelj i dramaturg hvaljene opere ‘Otello’, o kojoj dojmovi još glasno odjekuju kod publike i kritike.
Scenografiju opere ‘Julije Cezar u Egiptu’ zajednički potpisuju Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, oblikovanje videa Igor Crnković, a scenski pokret Balázs Baranyai. Zbor je uvježbao Igor Vlajnić, a koncertni je majstor Anton Kyrylov.

Foto: Press