fbpx

Drugo izdanje Heritart festivala nakon Italije stiže u antičku Salonu

HNK Split…

Heritart festivalNakon prvog Heritart festivala u ljeto 2018, drugo izdanje Heritart festivala je već započelo s druge strane Jadrana, u Antičkom teatru Ostia Antica u Italiji, gdje je 6. srpnja premijerno izvedena koprodukcijska baletna predstava “Plesna baština – posveta Djagiljevu i Nižinskom”, a festival se nastavlja u Amfiteatru u Saloni 29. srpnja s istim programom.
Odabrani „jezik” festivala je ples, komunikacijski kod koji prelazi sve lingvističke barijere i izravno dodiruje percepciju i emocije publike, a kao tema ove koprodukcije odabrana je posveta Djagiljevu i Nižinskom, dvojici velikih umjetnika čiji je rad s umjetničkom trupom Ballets Russes počeo u Parizu prije točno 110 godina, i svojom energijom ostavio golem trag u povijesti plesne umjetnosti, ali i glazbe i umjetnosti uopće.
Heritart festivalOva plesna predstava rezultat je suradnje dviju zemalja, Italije i Hrvatske, odnosno Hrvatskog narodnog kazališta Split i Compagnie Daniele Cipriani, čiji su plesači proveli dva tjedna na zajedničkoj rezidenciji pripremajući ovo suvremeno i dinamično čitanje plesne povijesti. Minimalistička scena i korištenje samog lokaliteta kao najvažnijeg i najmoćnijeg scenografskog oruđa, bili su osnovni cilj ovoga projekta – osmišljavanje produkcijskih uvjeta, a posebno scenografskih alata, koji će biti jednostavni za uporabu, lako prenosivi, s minimalnim ili skoro bez ikakvog utjecaja na sami zaštićeni lokalitet, a istovremeno snažno naglasiti vrijednost lokaliteta, postavljajući ga u prvi plan.
Izvedbe su otvorene za publiku, a ulaz slobodan.

Foto: Press