fbpx

Predstava Mistero Buffo u izvedbi Valtera Roše!

Gostovanje…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Mistero BuffoDanas, 15. studenoga 2014. godine u 20,00 sati, INK Gradsko kazalište Pula svojim će gostovanjem doprinijeti obilježavanju Noći kazališta u Bujama, izvedbom predstave Mistero Buffo autora Daria Foa u izvedbi Valtera Roše.
Mistero Buffo, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969. godine, no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije Mistero Buffotzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve.
Ono što je vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan.
Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no prema uzoru na original, ova naša čakavica je ‘zbaštardana’, ‘remixirana’ koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

Foto: Press