fbpx

Koncert u HNK uz svjetski priznata umjetnička imena

Rijeka…

Simfonijski koncert “Wagner, Grieg, Brahms”, jednog od vrhunaca riječke koncertne sezone, uz svjetski priznata umjetnička imena

koncertSimfonijski koncert ‘Wagner, Grieg, Brahms‘, jedan od vrhunaca koncertne sezone riječkog ‘Zajca’, na programu je u petak 22. ožujka 2019. godine u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca. Uz orkestar Opere, nastupaju velika imena sa svjetskih koncertnih podija: dirigent Philipp von Steinaecker te solist, mladi talijanski pijanist svjetske slave Federico Colli za kojeg kažu da je genijalac koji svojom interpretacijom podiže valove.
Na programu koncerta su trijumfalna Uvertira velike glazbene drame i jedinog komičnog djela Richarda Wagnera, opere „Majstori pjevači”, zatim Koncert za klavir i orkestar Edvarda Griega, djelo neobuzdane magije s prizvukom norveških tradicionalnih plesova, djelo u koje je bio zaljubljen i veliki pijanist i skladatelj Franz Liszt, te Druga simfonija Johannesa Brahmsa, najoptimističnije orkestralno djelo njegova opusa, prepuna topline i bujnih radosnih melodija, spokojna i idilična.
PhilippKoncertom će ravnati Philipp von Steinaecker, koji se u Rijeku vraća nakon što je publiku prošle sezone oduševio nezaboravnom izvedbom Mozartova Requiema. Suradnik legendarnih dirigenata Claudija Abbada i Johna Eliota Gardiner bio je prvi dobitnik Meelgardove nagrade za najboljeg mladog dirigenta koju dodjeljuje Orkestar doba prosvjetiteljstva (Orchestra of the Age of Enlightenment’s Melgaard). Od tada je stekao bogato iskustvo kao gost dirigent u brojnim svjetskim orkestrima. Jednako vlada njemačkim romantičnim repertoarom, koliko i djelima Druge bečke škole. Njegova strast i razumijevanje za glazbu baroka i klasična razdoblja vodila su ga do osnivanja vlastitog instrumentalnog orkestra Musica Saeculorum. Školovan za violončelista, intenzivno je radio sa Sir Johnom Eliotom Gardinerom u Orchestre Révolutionaire et Romantique i s Claudijom Abbadom, prvo kao jedan od utemeljitelja Mahlerova komornog orkestra, te u Orkestru Festivala u Lucernu, a kasnije kao njegov asistent i gost dirigent njegovog Mozart orkestra. Oba su dirigenta važna inspiracija von Steinaeckeru, imali su snažan utjecaj na njegov glazbeni razvoj. Surađivao je s mnogim vodećim instrumentalistima i pjevačima.
Federico Colli, koncertPijanist koji će prvi put nastupiti u Rijeci, Federico Colli već je zadivio cijeli glazbeni svijet svojom maštovitom interpretacijom i besprijekornom tehnikom. Trenutno slovi za jednog od najzanimljivijih umjetnika svoje generacije. Pobjednik je prestižnih pijanističkih natjecanja, natjecanja u Leedsu i natjecanja Mozart u Salzburgu koji je potvrdio kako je International Piano Magazine bio u pravu kada ga je, prije pet godina, uvrstio na popis 30 pijanista mlađih od 30 godina koji će vladati svjetskom pozornicom u nadolazećim godinama. Nastupio je u svjetski poznatim kazalištima i koncertnim dvoranama od Londona, Beča, Berlina, Pariza, New Yorka do Hong Konga, surađivao je sa slavnim orkestrima i dirigentima kao što su primjerice Valery Gergiev, Vladimir Ashkenazy, Vasily Petrenko ili Sir Mark Elder.

Foto: Press