fbpx

Makedonski virtuoz na gitari Damjan Pejčinoski na International Acoustic Guitar Festivalu!

damjan pejinoski_foto

U zagrebačkom klubu Green Gold Club i ove godine će biti ‘Green Gold International Acoustic Guitar’ Festival, koji će se održati 8. svibnja 2013. godine s početkom u 21 sat.

Acoustic Guitar Festival je međunarodni festival gitare koji se drugu godinu za redom održava u Zagrebu. Ujedno nosi epitet velikog kulturnog događaja, na kojem nastupaju najpoznatija svjetska i domaća imena iz svijeta akustične gitare. Ovaj festival spada u kategoriju jednog od najznačajnijih domaćih gitarističkih festivala.

Osim talijanskog virtouza Antonia Forcionea, kojega nazivaju i Jimi Hendrixom na akustičnoj gitari, svirat će još jedan talentiran virtuoz, a to je Damjan Pejčinoski.

On je makedonski gitarist rođen 1984. u Ohridu, gdje i živi. Sa samo šest godina počeo je svirati gitaru, ali pravi interes za gitaru pojavio se kada je imao četrnaest godina. Školovao se u Ohridu, svirao je rock glazbu pod utjecajem Deep Purplea, AC/DC, Whitesnakea, Joe Satriania, Franka Gambalea i mnogih drugih. 2002. godine sa svojim bendom ‘Upozorenje’ sudjelovao je na Rock festivalu za mlade talente, gdje je osvojio nagradu za Najboljeg gitarista, koju mu je osobno uručio Vlatko Stefanovski, gitaristički virtuoz iz Makedonije.

Godinu dana kasnije, Pejčinoski je upisao Nacionalnu glazbenu akademiju Pancho Vladigherov, jazz odsjek u Sofiji, gdje je dobio i punu stipendiju. 2004. godine osnovao je bend ‘Jump Start’ sa Goranom Gesovskim na bas gitari, Borčom Kostadinovim na saksofonu i Hristom Yotzovim na bubnjevima, zajedno su svirali koncerte po Bugarskoj i Makedoniji.

Tri godine kasnije, u lipnju 2007. diplomirao je na Glazbenoj akademiji u Sofiji, a u studenom iste godine pozvan je kao gost od Braće Tavitjan na njihov koncert u Skopju, gdje mu je ujedno uručena nagrada za Najbolji instrumentalni koncert u Makedoniji.

Svibanj 2009. godine za njega je bio poseban jer je izabran od strane žirija u Guitar Idolu pokazati svoje umijeće u finalu s ostalih jedanaest najboljih natjecatelja iz cijeloga svijeta.