fbpx

Jazz orkestar i vokalne dive na koncertu u čast maestra!

MSU…

Gošće koncerta u čast maestra Miljenka Prohaske bile su vokalne dive Radojka Šverko i Zdenka Kovačiček

Jazz orkestarRadojka Šverko, Zdenka Kovačiček– Bio je to uvod u novu etapu razvoja Jazz-orkestra HRT-a s novim voditeljem Andreasom Marinellom. Prohaska nije samo naše ime, on je doista ime europskoga jazza. U svim europskim mekama jazza Prohaska je ime koje znači, koje se povezuje s ogromnim opusom autorskih djela, ali i onim što je prenoseći kulturu jazza u Hrvatsku ostavio oblikujući skladatelje u čijim djelima danas možemo uživati. Bio je pedagog i poučavatelj, a nije se bojao prelaziti granice glazbe i žanra – izjavio je ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman.
Koncertom je u čast maestra Miljenka Prohaske u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti Jazz-orkestar Hrvatske radiotelevizije započeo novu sezonu. Svojevrsnom retrospektivom obilježena je 90. obljetnica maestrova rođenja, a orkestar je brojnu publiku u dvorani Gorgona podsjetio na širinu njegovih glazbenih interesa. Gošće su koncerta bile Zdenka Kovačiček i Radojka Šverko, glazbene dive čije karijere je obilježila i suradnja s maestrom Miljenkom Prohaskom.
Radojka Šverko, Zdenka Kovačiček– To je bila divna suradnja, jazz je moja velika strast. Uvijek sam uživala kad sam bila u mogućnosti pjevati jazz, a Prohaskina skladba Zbog jedne davne melodije na neki je način obilježila moju karijeru, usmjerila me i ostala mi do danas najdraža – rekla je Zdenka Kovačiček.
Radojka Šverko s maestrom je surađivala u rock-operama Gubec-beg i Grička vještica.
– Moram naglasiti da je gospodin Miljenko Prohaska uz gospodina Ivicu Krajača suautor glazbe. Njih su dvojica uistinu obilježili jedno glazbeno poglavlje naše kulture. Bilo bi mi drago da smo mogli i više surađivati, a svaki je susret, profesionalan ili privatan, obilježilo jedno jako lijepo druženje – kaže Radojka Šverko.

Foto: Press