Završena je online radionica dramskog pisanja 30. Marulićevih dana
By redakcija On 10 svi., 2020 At 09:36 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Split…

radioniceU Splitu je završena radionica dramskog pisanja 30. Marulićevih dana koja se, iako je sam jubilarni festival morao biti odgođen, održala online. I ovu četvrtu, kao i dosadašnje tri radionice, vodio je dramski pisac i docent na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Tomislav Zajec.
Na radionici koja se odvijala u specifičnim uvjetima sudjelovalo je petero kandidata odabranih između 25 prijavljenih: Anita Čeko, Jasmina Žiljak Ilinčić, Danijel Nejašmić, Anja Pletikosa i Ana Marija Veselčić. Polaznice i polaznik ovogodišnje radionice odreda su afirmirani autori, dobitnici brojnih nagrada i priznanja te svi sa zanimljivim i značajnim iskustvom rada u kazalištu. Radionica je održana od 21. travnja do 6. svibnja 2020, a nakon završetka sudionici će nastaviti rad na svojim dramama koje su pisali kroz ova dva tjedna. Ponovni susret voditelja i sudionika održat će se na jesen, ovaj put, nadamo se, uživo u Splitu, kada će biti predstavljene i drame začete na ovoj radionici.
Voditelj i sudionici su nam se, u specifičnom duhu ovogodišnje radionice, obratili snimljenim porukama podijelivši svoja iskustva. Voditelj Tomislav Zajec kazao je, između ostalog:
– Kada sam krajem prošle godine počeo razmišljati o radionici dramskog pisanja u sklopu 30. Marulićevih dana razmišljao sam o tome kako ćemo se po četvrti put smjestiti pod krovom HNK Split na jubilarnom izdanju festivala i tamo razvijati ideje za nove dramske tekstove. Ono što mi nije padalo na pamet su ovi pomalo ekstremni uvjeti u kojima smo se svi zajedno našli. Međutim, bez obzira na sve, odlučili smo održati ovu radionicu u online obliku. Čini mi se da se pokazalo kako je želja za pisanjem nešto što teško može biti ugašeno i suspregnuto zbog toga što je pisanje i zajednički rad na razvijanju tekstova nešto čime možemo postići zamjenu za fizički bliskost koja nam svima u ovim mjesecima toliko nedostaje.
U priloženom osmominutnom videu poslušajte izjave o radionici njenog voditelja i svih sudionika.

Foto: Press
Video:

comment closed