fbpx

Završena je online radionica dramskog pisanja 30. Marulićevih dana

Split…

radioniceU Splitu je završena radionica dramskog pisanja 30. Marulićevih dana koja se, iako je sam jubilarni festival morao biti odgođen, održala online. I ovu četvrtu, kao i dosadašnje tri radionice, vodio je dramski pisac i docent na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Tomislav Zajec.
Na radionici koja se odvijala u specifičnim uvjetima sudjelovalo je petero kandidata odabranih između 25 prijavljenih: Anita Čeko, Jasmina Žiljak Ilinčić, Danijel Nejašmić, Anja Pletikosa i Ana Marija Veselčić. Polaznice i polaznik ovogodišnje radionice odreda su afirmirani autori, dobitnici brojnih nagrada i priznanja te svi sa zanimljivim i značajnim iskustvom rada u kazalištu. Radionica je održana od 21. travnja do 6. svibnja 2020, a nakon završetka sudionici će nastaviti rad na svojim dramama koje su pisali kroz ova dva tjedna. Ponovni susret voditelja i sudionika održat će se na jesen, ovaj put, nadamo se, uživo u Splitu, kada će biti predstavljene i drame začete na ovoj radionici.
Voditelj i sudionici su nam se, u specifičnom duhu ovogodišnje radionice, obratili snimljenim porukama podijelivši svoja iskustva. Voditelj Tomislav Zajec kazao je, između ostalog:
– Kada sam krajem prošle godine počeo razmišljati o radionici dramskog pisanja u sklopu 30. Marulićevih dana razmišljao sam o tome kako ćemo se po četvrti put smjestiti pod krovom HNK Split na jubilarnom izdanju festivala i tamo razvijati ideje za nove dramske tekstove. Ono što mi nije padalo na pamet su ovi pomalo ekstremni uvjeti u kojima smo se svi zajedno našli. Međutim, bez obzira na sve, odlučili smo održati ovu radionicu u online obliku. Čini mi se da se pokazalo kako je želja za pisanjem nešto što teško može biti ugašeno i suspregnuto zbog toga što je pisanje i zajednički rad na razvijanju tekstova nešto čime možemo postići zamjenu za fizički bliskost koja nam svima u ovim mjesecima toliko nedostaje.
U priloženom osmominutnom videu poslušajte izjave o radionici njenog voditelja i svih sudionika.

Foto: Press
Video:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=0JaVGRfCexw[/embedyt]