fbpx

Svečano otvoren 27. Sa(n)jam knjige u Istri

Sa(n)jam knjige u Istri svečano otvoren drugi put ove godine!

Ugledni antropolog i urednik najutjecajnije biblioteke na Balkanu, Ivan Čolović, otvorio je 27. Sajam knjige, dok je direktorica Sajma, Magdalena Vodopija, u čast Dragi Orliću napravila presedan i, umjesto tradicionalnog pozdravnog govora, samo za ovu priliku otpjevala Tango malarija.

knjige

Nakon iznimno uspješno održanog svog 26. izdanja ovog ljeta, Sa(n)jam knjige u Istri ponovno je osvanuo u svom tradicionalnom terminu i danas u podne otvorio svoja vrata u prostoru bivše Arena trikotaže drugi put ove godine!

knjige

Prema dramaturškom konceptu pisca i dramaturga, Gorana Ferčeca, ceremoniju otvorenja osmislio je umjetnik Matija Ferlin, a vodila ga je pulska glumica, Dijana Vidušin.

knjige

I kako su književni citati ovogodišnji lajtmotiv Sajma tako je i ceremonija otvorenja bila protkana upravo citatima. Dijana Vidušin kazivala je Pjesmu nad pjesmama u prepjevu Drage Orlića i Danijela Načinovića, Dvadeseti sonet Williama Shakespearea, Fragmente ljubavnog diskursa Rolanda Barthesa, Utorak Irene Vrkljan i Brijunski tango Boška Obradovića.

Posjetitelje je ugodno iznenadila direktorica Sajma knjige u Istri, Magdalena Vodopija, koja je uz pratnju Irene Giorgi na harmonici, Maura Giorgija-Mifre na gitari i Darija Marušića na violini pred oduševljenom publikom zapjevala upravo Brijunski tango, odnosno Tango malarija – omiljenu pjesmu Drage Orlića, odavši tako hommage pokojnom pjesniku i bardu istarske kulture, kojem je ovogodišnji Sajam i posvećen.

Pjesmu koja u sebi tako dobro sažima ljubav, prijateljstvo, strast, zajedništvo, taj autentični svijet Drage Orlića, 1992. godine je napisao Boško Obradović, prepjevao Srđa Orbanić i uglazbio Bruno Krajcar, a za potrebe otvorenja Sajma glazbu je prearanžirao istarski etnomuzikolog Dario Marušić.

Sajam je svečano otvorio poznati intelektualac i pisac, Ivan Čolović, osnivač i urednik kultne Biblioteke XX vek koja na 27. Sajmu slavi čitavih 50 godina postojanja objavom zbornika Pola veka XX veka. Čolović je prisutne pozdravio kao drage prijateljice i prijatelje knjiga, jer su, tvrdi “svi ljubavlju vezani za knjige, ali i zato što nas knjige vezuju za ljubav.

Knjige su dale riječi našim ljubavima, osmislile ih, oplemenile ih i ohrabrile ih.” Dvadeset i sedmi ljubavno-knjiški Sajam otvorio je riječima „Knjige su nas naučile da ljubav i sloboda idu zajedno, da se ljubav ne može zadržati u granicama moralne, klanovske, verske, klasne ili nacionalne korektnosti. Prava je tek kad iz tih granica iskorači.“

Publiku u Puli pozdravila je izaslanica ministrice Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti, a referirajući se na temu sajma napomenula je da “o ljubavi nije lako govoriti, pogotovo u ovim vremenima kada je nije niti lako pronaći.

– Sigurna sam da će Sajam o ljubavi govoriti na sveobuhvatan način.

Osvrnula se i na važnost manifestacije, pogotovo u ova pandemijska vremena i istaknula “Sajam nudi prijateljsku atmosferu koja je istovremeno i kreativna i opuštena, duboko promišljena, ali nikako nije ograničena strogim manifestacijskim granicama. Čitanje nas vodi svemu onome što bi htjeli biti, a to je dobri ljudi – zaključila je Tudor Perković.

Prisutne je pozdravio zamjenik župana Istarske županije, Tulio Demetlika. Istaknuo je:

– U ova teška vremena Magdalena Vodopija uspjela je pogoditi temu ljubavi, jer nas je podsjetila da, kao što kaže Oliver Dragojević: ljubav može promijeniti svijet.

Osvrnuo se i na pjesnika Dragu Orlića, kojem je ovaj Sajam posvećen i spomenuo njegovu čakavicu, tradicionalni govor, identitet i autohtonost kojom je uspio zaštiti (regionalne) vrijednosti.

– Orlić je svoju ljubav usmjerio prema radu u kulturi – zaključio je Demetlika.

Posjetiteljima se potom obratio pulski gradonačelnik, Filip Zoričić koji je izrazio iznimno zadovoljstvo što je Sajam posvećen Dragi Orliću pa je i spomenuo njegovu Pjesmu nad pjesmama i napomenuo da ona govori o ljubavi, a „ljubav ne zavidi, ne hvasta… Ponosan sam na Sajam, želim da puno čitamo i da pisanom riječi govorimo o slobodi, želim da se knjige suprostave revoluciji koju vode društvene mreže“. Okupljenima je i pročitao pjesmu Dobriše Cesarića „Autentičnost“.

Istaknuti tematski fokus 27. Sajma ovoga je puta ljubav, kao svevremenska tema u izazovnoj nam godini. U prostoru nekadašnje Arene trikotaže smjestilo se više od 30.000 naslova i 250 nakladnika. Sa(n)jam knjige trajat će od 19. do 28. studenog, a pulska će publika imati prilike uživati u programima koji će se održavati u novootvorenoj hali 2 Arena trikotaže i ugodnoj atmosferi Shipyard puba sudjelovat će više od četrdeset stranih i domaćih autora i autorica, mnogi od njih premijerno u Puli predstavljaju svoje knjige.

Posjetitelji će knjige moći pronaći po sniženim cijenama i sajamskim popustima sve do 70 posto. Uz program uživo, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan i u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala. Cjelokupni program 27. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je na internetskoj stranici www.sanjamknjige.hr

Foto: Press – Manuel Angelini