fbpx

Praizvedba Melodrama Anice Tomić i Jelene Kovačić u HNK

Split…

MelodramaAutorski projekt Anice Tomić i Jelene KovačićMelodrama‘ praizvest će Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak 7. travnja 2016. godine. U predstavi igraju Filip Radoš, Tajana Jovanović, Nenad Srdelić, Anastasija Jankovska, Goran Marković, Marko Petrić, Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Stipe Radoja, te debitantica Ana Marija Veselčić, studentica treće godine odsjeka glume splitske Umjetničke akademije. Predstavu režira Anica Tomić, dramaturginja je Jelena Kovačić, autor glazbe je Nenad Kovačić, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Ana Savić Gecan, za scenski pokret zadužena je Ana Kreitmeyer, a korepetitorica je Gloria Lindeman, dok su oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Damir Punda.
Ova ‘drama s pjevanjem’, što je, kako naglašavaju autorice, doslovno značenje riječi melodrama autorice polaze od pitanja: Jesmo li spremni preuzeti odgovornost? Odnosno, po riječima autorica:
Melodrama– U trenutku kada se većina državljana Hrvatske pita što je nama naša borba, država, vlada, demokracija dala, u trenutku kada tisuće ljudi napušta zemlju u potrazi za boljim životom, u trenutku kada je pristojan život postao luksuz, u trenutku u kojem se ideologije titanski sukobljavaju, političari se zapliću u vlastite laži, dok istovremeno potiho rasprodaju resurse, u takvom trenutku predstava Melodrama pokušava postaviti jedno sasvim obično pitanje: Jesmo li spremni svakoga dana u svakom trenutku preuzeti odgovornost za ono što činimo? Ili nam je ipak lakše upirati prstom u druge? To pitanje postavlja sasvim običnim ljudima jedne večeri, u jednom gradu u jednoj zgradi ispred koje već danima leži mrtav golub. Svi ga zaobilaze, očekuju da će ga umjesto njih odnijeti netko drugi, ali goluba nitko ne odnosi. Deset sudbina i jedan mrtav golub susreću se u priči o našoj svakodnevici, o trenucima koji nam se čine toliko poznatima da ih zaboravljamo, kao da nas je netko natjerao da se naviknemo na svakodnevne tihe borbe za temeljnu egzistenciju.”
Premijera predstave Melodrama 7. travnja na velikoj sceni HNK Split započinje u 20:30h, a slijede reprizne izvedbe 8, 11, 12, 19. i 20. travnja, sve s početkom u 20 sati.

Foto: Press