fbpx

Premijerno: Machiavellijev vladar autora Garyja Gravesa

Sve je spremno za još jednu premijeru – Machiavellijev vladar!

Redatelj Jasminko Balenović, glumci Luka Juričić i Luka Mihovilović, te autor glazbe Teodor Tiani predstavljeni su danas na konferenciji za medije povodom premijere predstave Machiavellijev vladar, autora Garyja Gravesa, američkog redatelja i pisca kazališnih komada. Djelo je praizvedeno u Central Works Theater Company u Berkeleyu, kazališnoj kući koja većinom prikazuje i producira avangardne kazališne drame u rujnu 2010. godine.
Samo 10 godina kasnije bit će izvedena, u prijevodu Ingrid Damiani Einwalter, kao hrvatska praizvedba, na maloj sceni INK u petak, 16. travnja 2021. godine.

Machiavellijev vladar

U povodu premijere Machiavellijev vladar, sam autor, je izjavio:
– Većina znanstvenika smatra Machiavellijeva Vladara jednim od najutjecajnijih djela ikada napisanih u povijesti političkih znanosti. Iako napisana već oko 1513. godine, ta je mala knjiga ustvari tiskana tek pet godina nakon Machiavellijeve smrti, 1527. Tekst sadrži posvetu Lorenzu II. de’ Mediciju (unuku Lorenza Veličanstvenog), i jasno izražava Machiavellijevu namjeru da ga posveti i daruje mladom Lorenzu, novom vladaru Firence. Također je već iz same posvete sasvim jasno da je Machiavelli tom malom knjižicom htio dojmiti novoga vladara kako bi na taj način stupio u njegovu službu. Machiavelli je bio iskusni diplomat. Istaknuta ličnost talijanske renesanse. Kao izaslanik Firentinske Republike posjećivao je mnoge dvorove i palače najutjecajnijih uglednika svoga vremena. Mogao se tako osvjedočiti o prilikama i opasnim političkim igrama koje su ti moćnici vodili. Razmatrajući te situacije došao je do određenih zaključaka o prirodi tih političkih postupaka. Ti zaključci i razmišljanje o njima predočeni su upravo u njegovu djelu Vladar, knjizi koju je napisao dok je živio u prilično lošim prilikama. Iako je, kako saznajemo iz Machiavellijevih pisma, on razmišljao o mogućnosti da osobno predstavi knjigu Lorenzu, nema povijesnih bilješki koje bi potvrdile da se takav susret stvarno dogodio. Mi ipak, u našem djelu, pokušavamo zamisliti kako bi to moglo izgledati.

Pogledajte ovaj zamišljeni susret, politički triler Machiavellija i Lorenza II. de’Medicija u nekom od repriznih termina: 17., 19., 20. i 21. travnja u 20 sati.
Veselimo se Vašem dolasku!

Foto: Press – Manuel Angelini