fbpx

Preobrazba HNK u Splitu na gostovanju u Sloveniji!

Turneja…

PreobrazbaDramska predstava Preobrazba splitskog Hrvatskog narodnog kazališta odlazi na gostovanje u Sloveniju gdje će od 4 – 6. lipnja 2015. godine nastupiti u sva tri tamošnja nacionalna kazališta u Mariboru, Ljubljani i Novoj Gorici. Nakon uspješne razmjene Drame HNK s tri bosanskohercegovačka kazališta splitsko HNK ovom turnejom nastavlja program razmjena s nacionalnim kazalištima u drugim državama. Ovaj put na redu je Slovenija, koja ima tri nacionalna kazališta, a u sva tri predstavit će se Preobrazba u režiji Ivana Plazibata, koji je i autor dramatizacije slavne istoimene pripovijetke Franza Kafke. U mariborskom Slovenskom narodnom gledališču predstava je na programu 4. lipnja, sljedećeg dana splitski će glumci igrati u SNG Ljubljana, a trodnevna turneja završava 6. lipnja u SNG Nova Gorica.
PreobrazbaPreobrazba je premijerno izvedena na Sceni 55. splitskog kazališta u ožujku 2012. i od tada je na matičnoj pozornici i na gostovanjima izvedena 52 puta. Za kreacju glavne uloge činovnika Gregora Samse koji se ‘jednog jutra probudio iz nemirnih snova’, te otkrio ‘da se u krevetu pretvorio u golemog kukca’ Nikša Arčanin dobio je nagradu Ivo Fici kao najbolji mladi glumac na Festivalu glumca 2013. godine. Ostale uloge u komadu tumače Nikola Ivošević, Tajana PreobrazbaJovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić. Scenograf predstave je Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, skladatelj scenske glazbe Gordan Tudor, dok je scenski pokret kreirala Maja Marjančić.
Kao i ostvarena suradnja s bosansko-hercegovačkim kazalištima i ova je koncipirana na principu reciprociteta, pa će tri nacionalne slovenske Drame sa svojim ponajboljim produkcijama gostovati na pozornici splitskog HNK. Poludjela lokomotiva u režiji Jerneja Lorencija i produkciji ljubljanske nacionalne drame, na Borštnikovom srečanju 2013. proglašena najboljom slovenskom predstavom, već je gostovala na zatvaranju ovogodišnjih Marulićevih dana. U sljedećoj sezoni u Splitu će gostovati predstava mariborskog SNG-a John Gabriel Borkman Henrika Ibsena u režiji Mateje Koležnik koja je na slovenskom nacionalnom kazališnom festivalu dobila nagradu za najbolju režiju, te Tartuffe SNG-a iz Nove Gorice u režiji Vite Taufera, još jednog redatelja poznatog splitskoj publici.
Cilj ovog programa stavljanje je u međunarodni kontekst rada Drame splitskog HNK, kao i upoznavanje splitske publike s radom najkvalitetnijih kazališta iz regije.

foto: Press