fbpx

Svečana 200 izvedba: Jalta, Jalta

Komedija…

Jalta

Jalta– U subotu slavimo 200. izvedbu Jalte nove generacije, produkcije iz 2010. godine, kad će u glavnim ulogama nastupiti: Danijela Pintarić, Đani Stipaničev, Ronald Žlabur, Dražen Čuček, Mila Elegović, Adalbert Turner, Denis Grabarić, i Dario Štulić, dok će orkestrom Kazališta Komedija ravnati Krešimir Batinić. Sudjeluju zbor i balet Kazališta Komedija – pozivaju iz Komedije.
Kad je ‘Komedija’ godine 2010. ‘vratila’ Jaltu na svoj repertoar, svi su se složili da se ‘Jalta vratila kući’. U najnovijoj produkciji veliki Komedijin ansambl kao ravnopravne alternacije predvode Sandra Bagarić, Renata Sabljak i Danijela Pintarić u ulozi Nine Filipovne, Đani Stipaničev i Davor Radić kao Griša, Ronald Žlabur i Damir Poljičak kao Larry, Dražen Čuček i Dražen Bratulić kao Stanley, Mila Elegović i Jasna Palić Picukarić u ulozi Brigadirke, te Mirela Brekalo i Denis Grabarić kao Marfa te Adalbert Turner i Dario Došlić kao Samuel, a dirigenti su Veseljko Barešić i Krešimir Batinić. Redatelj je isti kao i 1971. – Vlado Štefančić.
JaltaPraizvedba ovog mjuzikla, u režiji Vlade Štefančića, bila je 28. 12. 1971., a svečana premijera 7. siječnja 1972. U glavnim su ulogama bili Sanda Langerholz Miladinov kao Nina Filipovna, Boris Pavlenić kao Griša, Richard Simonelli kao Stenli i Vlado Krstulović kao Larry, a u ostalima Ivona Grünbaum / Smiljka Bencet (Marfa), Lukrecija Brešković (Brigadirka) , Josip Fišer (Samuel) i drugi, dok je orkestrom ravnao Ferdo Pomykalo.
Zanimljiva je činjenica da je gospodin Boris Pavlenić jedini glumac koji je glumio u svim izvedbama Jalte, od njezine praizvedbe 1971., ali u različitim ulogama: od 1971. do 1995. bio je u ulozi Ruskoga sobara Griše, a u novoj je produkciji Ruski general!
Prometnuvši se odmah u veliki hit, Jalta je na repertoaru Kazališta ‘Komedija’ bila do 1995., a gostovala je širom bivše države (u Sloveniji na ljubljanskim Križankama čak 17 puta!), zatim 14 puta u Italiji, od toga 10 puta s velikim uspjehom u tršćanskom Teatru Rosetti na talijanskom jeziku. U Zagrebu je, osim na Kaptolu, Komedija Jaltu izvodila i u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, velikoj dvorani Doma sportova, i na Zagrebačkom velesajmu… Komedijinu Jaltu je do danas vidjelo preko 450 tisuća gledatelja! Kao posebnost ističemo da je čitavo to vrijeme od 1971. do 1995. Jalta u Komediji izvođena u jednoj jedinoj postavi!
Iako su je postavljala i druga kazališta (u Sarajevu, Zenici, Rijeci, Osijeku, Subotici, Beogradu, Oslu, Beču…), slobodno možemo reći da je Komedija pravi dom najdugovječnijeg domaćeg mjuzikla!

Foto: Press