fbpx

Održana svečana premijera predstave Dobri čovjek Bažulek

Zagreb…

Dobri čovjek BažulekU organizaciji kazališta Knap i gradskog kazalište Zorin dom iz Karlovca održana je svečana premijera predstave Dobri čovjek Bažulek. Svečanu premijeru u Kazalištu Knap pogledala su brojna imena društvenog života poput fotografkinje Mare Bratoš, glumica Katarine Baban, Lane Gojak, Branke Cvitković, Petre Cicvarić, Barbare Rocco i brojni drugi.
– Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatski Svatković (Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine. U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima nahvao, s različitim malim i velikim bogovima i božicama, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima, liječnicima i sucima, glasnogovornicima i portirima, nogometnim navijačima i kazalištarcima pa i s lažnim i pravim Gospodom.
Dobri čovjek BažulekBažulek nigdje ne nalazi pravdu ni razumijevanja, izdaju ga i najbliži prijatelji te na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osvještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave.
‘Dobri čovjek Bažulek’ predstavlja nastavak moje uspješne suradnje s legendarnim redateljem Georgijem Parom, okrunjene nizom popularnih histrionskih i knapovskih predstava („Ljubica“, „Idu svati mlade ni“, „Malo morgen“, „Francekova teta“, „Koltovi generala Pattona“). Već sama ta činjenica predstavlja razlog za istinsku radost i zadovoljstvo, a nova premijera najljepši je mogući dar u godini kada slavim 50 godina bavljenja kazalištem – Nino Škrabe.
Glume: Mladen Vasary, Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo, Nino Pavleković.

Foto: Press – John Pavlish