fbpx

Održana svečana premijera predstave Glumica u HNK

Zagreb…

Glumački ansambl predstave Glumica oduševio premijernu publiku

Glumica

Glumica, Sonja Jandrokovic, Gordan Jandrokovic, Pascal RambertU Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, u petak 1. veljače 2019. godine održana je svečana premijera predstave Glumica. Premijeri Glumice nazočili su Sonja i Gordan Jandroković, Mani Gotovac, Ivica Buljan, Rumjana Meštrović, Ana Begić, Senka i Davor Meštrović, Mara Bratoš i Nikša Kušelj te brojni drugi.
Predstava Glumica nastala je prema tekstu cijenjenoga francuskog pisca, koreografa i redatelja Pascala Ramberta kojem je to bila Ivica Buljan, Dubravka Vrgoc, Pascal Rambertprva režija u hrvatskoj središnjoj kazališnoj kući. Drama se igra u prijevodu Zlatka Wurzberga. Uz tekst i režiju, Pascal Rambert potpisuje i scenografiju, dramaturginja je Sanja Ivić, kostimografkinja Anaïs Romand, a oblikovatelj svjetla je Thierry Morin.
Glumica je Rambertova posveta kazališnoj umjetnosti kroz koju se provlači ideja o svijetu koji se približava svome kraju. Komad priziva glumce iz slavnoga Moskovskoga hudožestvenog akademskog teatra. To je Rumjana Mestrovic, Pascal Rambertpriča o velikoj divi ruskoga teatra koju publika obožava, a koja će nenadano umrijeti. Uz bolničku postelju izmjenjuju se ljudi iz njezina osobnog i profesionalnog života. Kolege iz kazališta, prijatelji, njezina djeca, sestra, roditelji, ljubavnici, njezin muž, svi joj dolaze u posjet, svatko sa svojim životnim ili umjetničkim problemom. Soba u kojoj leži pretrpana je buketima cvijeća kao izrazom apsolutne ljubavi.
Posrijedi je izvrsna melodrama ruskog ugođaja, s mnogo suza i cvijeća, iskaza o kazalištu i životu, obožavanju glumaca i kultu umjetnosti. Veliku divu glumi Alma Prica, a uz nju sjajan ansambl čine Nina Violić, Vlasta Ramljak, Siniša Popović, Livio Badurina, Bojan Navojec, Iva Mihalić, Franjo Kuhar, Dušan Gojić, Damir Markovina, Silvio Vovk, Luca Anić i Tesa Litvan.
GlumicaPascal Rambert (Nica, 1962.) sa sedamnaest godina osniva kazališnu skupinu, poslije studira filozofiju, a 1982. utemeljuje novu kazališnu skupinu izvodeći Büchnerova djela. Godine 1984. piše i režira svoj prvi kazališni komad pod naslovom Kreveti. U idućim godinama intenzivno piše i režira po cijeloj Francuskoj, SAD-u, Siriji, Japanu, Kini, Egiptu, Španjolskoj, Portugalu, Njemačkoj… Kazališni komadi Pascala Ramberta postavljani su širom svijeta, dok su njegovi brojni dramski tekstovi prevedeni na ruski, engleski, talijanski, njemački, kineski, hrvatski, japanski, slovenski, portugalski i španjolski.
Osim režijom, bavi se koreografijom i filmom. Godine 2012. uručena mu je nagrada Društva kritičara za najbolju novu dramu na francuskom jeziku, francusko ga je Ministarstvo kulture 2013. imenovalo Vitezom reda umjetnosti i književnosti, a godine 2016. dobio je nagradu Francuske akademije za svekoliki opus na području kazališta. Trenutno piše dramu Architecture koja će biti prikazana na ovogodišnjemu Festivalu u Avignonu.
Predstava Glumica na rasporedu u HNK u Zagrebu je i 4. i 8. veljače, 5. ožujka i 13. travnja 2019. godine.

Foto: Scena.hr, Rumjana Meštrović