fbpx

Glasoviti meksički tenor Ramon Vargas stigao u Split

Split…

Bio sam jako dobar prijatelj s Điđijem Šutejom, kazao je Ramon Vargas

Ramon Vargas– Jako sam sretan i počašćen prilikom da nastupim na ovom koncertu. Bio sam jako dobar prijatelj s Điđijem Šutejom. Prvi smo se put sreli u Grand Operi u Houstonu gdje je on bio umjetnički direktor. Kako je bio aktivan i u Sevilli gdje je osnovao Filharmonijski orkestar, govorio je odlično španjolski pa smo se vrlo lako povezali. Nakon toga imao sam sreću s njim često surađivati, mnogo puta u Beču, u Meksiku, Monte Carlu, Houstonu… Imam samo lijepa sjećanja na njega kao čovjeka, prijatelja i, naravno, glazbenika – kazao je Ramon Vargas neposredno po dolasku na splitski aerodrom gdje su ga dočekali predstavnici HNK Split i slikar Zvonimir Mihanović u ime prijatelja pokojnog maestra Šuteja koji su značajno pomogli u organizaciji koncerta.
Glasoviti meksički tenor i jedan od najistaknutijih svjetskih opernih pjevača Ramon Vargas stigao je u Split gdje će u nedjelju 22. prosinca, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta pjevati na gala-koncertu Za Điđija, posvećenom uspomeni na prije deset godina preminulog maestra Vjekoslava Šuteja. I sam prijatelj i suradnik maestra Šuteja, Ramon Vargas se rado odazvao pozivu splitskog kazališta i splitskih prijatelja pokojnog maestra da nastupi na koncertu njemu u čast. Koncertom opernih zborova i arija Orkestra i Zbora HNK Split ravnat će maestro Ivan Repušić, učenik maestra Šuteja a uz Vargasa solist će biti i rumunjski bariton George Petean, jedan od najtraženijih verdijanskih baritona našeg vremena.
Ramon Vargas jedan je od najcjenjenijih tenora opernog svijeta. Rođen u Ciudad de Mexico kao sedmo od devetoro djece pjevati je počeo u crkvenom zboru u rodnom gradu. Nakon stjecanja akademske glazbene naobrazbe pobjeđuje na uglednom natjecanju Carlo Morelli i debitira 1983. Njegova velika međunarodna karijera započinje 1992. kada nastupa na sceni njujorške Metropolitan opere kao zamjena za Luciana Pavarottija. Od tada do danas Ramon Vargas s izuzetnim uspjehom redovito nastupa na praktički svim najvećim svjetskim opernim i pozornicama. Pored velikog opernog, prvenstveno belkantističkog repertoara, cijenjen je i kao koncertni pjevač. Britanski magazin Opera Now proglasio ga Ramóna Vargasa umjetnikom godine 2000, a svake godine od 1999. austrijski magazin Festspiele proglašavao ga je najboljim opernim tenorom. Godine 2001. primio je nagradu ECHO Klassik kao pjevač godine od strane njemačke Phono Academy.
Nakon smrti njegovog prvog sina Eduarda koji je doživio fatalne ozljede pri porodu, Ramón Vargas i njegova supruga osnovali su Memorijalnu fondaciju Eduardo Vargas koja se skrbi o pomoći i podršci djeci i mladima s posebnim potrebama i njihovim roditeljima.

Foto: Press – Igor Jakšić