Film Život je truba nagrađen u Rumunjskoj!
Piše: redakcija On 21 srp., 2016 At 02:27 PM | Categorized As Film, Kultura | With 0 Comments

Sjajna vijest…

Radi se o filmu s prirodnom i autentičnom glumom, uspješnom montažom u službi scenarija, sigurnom redateljskom rukom i humorom koji izrasta iz životnih okolnosti, objasnio je tročlani žiri

Život je truba, Goran i Bojan NavojecNa Ceau, Cinema! Pocket Film Festivalu, čije je treće izdanje zaključeno u nedjelju, 17. srpnja u rumunjskom gradu Temišvaru, film ‘Život je trubaAntonija Nuića osvojio je glavnu nagradu.
– Radi se o filmu s prirodnom i autentičnom glumom, uspješnom montažom u službi scenarija, sigurnom redateljskom rukom i humorom koji izrasta iz životnih okolnosti. Ukratko, radi se o ostvarenju koje nas podsjeća na činjenicu da bi zvuk trube mogao raspetljati krhku mrežu obiteljskih međuodnosa – objasnio je svoju odluku tročlani žiri festivala. U filmu igraju Bojan Navojec, Iva Babić, Zlatko Vitez, Mirela Brekalo, Goran Navojec, Filip Križan, Ksenija Marinković i Filip Šovagović.
Goran Navojec– Mislim da će publika biti jako sretna s ovim filmom jer je to film o njima. Film bez ispaljenih metaka, bez ubojstava, bez političkih pretenzija, jedan u principu neuobičajen film za ove prostore. Film govori o obitelji, osnovnoj ćeliji sistema – objasnio je glumac Goran Navojec u nedavnom razgovoru za portal Scena.hr. A ovaj film važan je i njegovom bratu koji u filmu glumi jazz trubača.
– Ovaj film mi puno znači jer prikazuje neki stalež, neke ljude i neke živote kojima i sam pripadam. Znači mi puno jer sam imao priliku i privilegiju surađivati s izvrsnim glumcima. Također, zato što će nas ova priča podsjetiti na ono što znamo, a to je da je dobro činiti dobro, a da biti plemenit ne znači biti naivan i glup. Iako nas ovo vrijeme baca na kušnju, da li biti pametan, što god to značilo ili biti plemenit, pa snositi posljedice da ostatak tvoje okoline možda misli da si nesposoban ili da si nesnalažljiv. Film govori o obiteljima, odnosima unutar obitelji, a u film je uloženo puno truda i energije. To su sve razlozi zašto mi ovaj film puno znači – objasnio je Bojan za portal Scena.hr na zagrebačkoj premijeri filma u prosincu za portal Scena.hr. Film su koproducirali Staragara (Slovenija), Baš Čelik (Srbija), Artikulacija Production (Crna Gora), Hrvatska radiotelevizija (Hrvatska) te Film and Music Entertainment (Velika Britanija).

Film ‘Zvir’
ZvirJoš jedan film iz Propelerove produkcije nastavlja uspješnu festivalsku turneju: kratkometražni igrani film ‘Zvir’ redatelja Miroslava Sikavice uvršten je u natjecateljski program kratkometražnih filmova ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, čije se 22. izdanje održava od 12. do 20. kolovoza. Film ‘Zvir’, nagrađen u svibnju posebnim priznanjem programa Directors’ Fortnight (orig. Quinzaine des réalisateurs / hrv. 15 dana autora), u kratkometražnoj će kategoriji Sarajevo Film Festivala biti jedini hrvatski predstavnik. Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani ‘Oblak’ (2011.), a ‘Zvir’ je njegov drugi kratkometražni igrani film. Kroz realističnu priču, ‘Zvir’ na narativno suptilan i sažet način tematizira kompleksnu problematiku divlje i bespravne gradnje u patrijarhalnoj sredini.

Foto: Scena.hr, Press

comment closed