fbpx

Ana Rucner i HKUD Osijek1862: Drmeš pleše cijeli svijet!

Slavonija…

Ana RucnerAna Rucner u suradnji s Hrvatskim kulturnim umjetničkim društvom Osijek 1862 trebala je 25. svibnja 2014. godine snimiti video spot za pjesmu ‘Drmeš pleše cijeli svijet‘, koja je nastala prije mjesec dana u suradnji s Duškom Topićem, Željkom Nikolinom i Tihomirom Slivkom, no s obzirom na poplave koje su zadesile Slavoniju termin je odgođen za nekoliko tjedana. Umjesto toga Ana je posjetila polavljene krajeve u Drenovcima te crveni križ u Ana RucnerVinkovcima i dala svoj doprinos.
Naime, prije tri godine započeli su dogovori oko suradnje Ane Rucner i Slavonskog kraja koju je potaknuo pokojni Željko Čiki, dugogodišnji tajnik KUD-a, humanitarac i čuvar tradicijske kulture. Ideja o suradnji postepeno se gradila, jer je cijela obitelj Rucner zajedno s Anom veliki prijatelj Slavonije. Svirali su po slavonskim mjestima, vinskim cestama i podrumima, zaboravljenim crkvama i baranjskim livadama godinama doprinoseći kulturi Ana RucnerSlavonije. Iako su nakon odlaska Čikija dogovori usporili Tihomir Slivka, tajnik HKUD-a Osijek 1862 ‘kliknuo’ je s Anom na ‘prvu’ i suradnja je dobila svoje okvire.
Nakon što se snimi video, Ana Rucner će na svojim koncertima u svijetu prenijeti posjetiteljima multimedijalan doživljaj Slavonije, njenu tradiciju, kulturu, gastronomiju i raznolikost. Ana na svojim koncertima uvijek predstavlja svoju zemlju, uči posjetitelje o njenim ljepotama i ostavlja ih bez Ana Rucnerdaha svojim izvedbama moderne klasike i tradicijskih skladbi.
U znak suosjećanja s ljudima koji su ostali bez svojih domova umjesto snimanja spota 25. svibnja članovi ansambla su s Anom, snimili fotografije kojima žele poručiti da svi koji su u mogućnosti daju svoj doprinos za vremena obnove koja nas tek čekaju. Fotografije pokazuju pozitivnu sliku Slavonskih ljudi koji čine Slavoniju onim što jest. Velika je snaga vode, ali snaga ljubavi i zajedništva još je veća. Uskoro će nastati prekrasan video u režiji Vjerana Vidakovića u kojem ćete vidjeti ples Drmeša, čiju koreografiju potpisuje Damir Doležal.
Što se još može očekivati u videu vidjet će se uskoro..

Foto: Press