fbpx

Ansambl Lado na taraci tvrđave Revelin

Dubrovnik…

LadoAnsambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado i ove je godine dio folklornog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Njihov će nastup festivalska publika imati prilike pogledati u subotu, 23. srpnja 2016. godine s početkom u 21,30 sati na taraci tvrđave Revelin.
Bogat koreografski repertoar Lada nastajao je kroz dugi niz godina u suradnji s brojnim etnokoreolozima i koreografima, a predstavlja folklornu baštinu svih dijelova Hrvatske. Uvijek raznolik i reprezentativan, ovogodišnji repertoar za festivalsku publiku sastoji se od narodnih plesova i pjesama iz Međimurja, Istre, Baranje, Zagorja, Like i dr.
LadoHrvatska folklorna tradicija priznata je u svjetskim razmjerima i prepoznata kao jedna od najraznovrsnijih, najljepših i umjetnički najvrednijih, a Ansambl Lado velikim je dijelom zaslužan za to. Njihovi koncerti diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. Od osnutka 1949. godine kao profesionalni folklorni ansambl imali su preko 5000 nastupa u zemlji i 48 zemalja širom svijeta. Lado je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na njujorškom Broadwayu, od koncertne dvorane Čajkovskoga u Moskvi do Mann Auditoriuma u Tel Avivu i brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, pa čak i olimpijskih igara. Plešu u više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, od kojih su neki stariji od sto godina. Za svoje uspješne nastupe, od osnutka do danas, ovjenčani su brojnim nagradama i priznanjima pa i nagradom Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Foto: Press