fbpx

Branka Vučetić Atletić: Moda i vječna ljepota secesijskog Osijeka

Osijek…

Piše: Branka Vučetić Atletić

Najljepši secesijski grad u Hrvatskoj zasigurno je Osijek. Na samome početku 20. stoljeća postao je arhitektonskom scenom gdje su osječki graditelji stvarali djela koja bi bez ikakve sumnje trebala postati referentna u općim pregledima arhitekture Monarhije tog razdoblja. Kao poredani biseri u pravilnom nizu izgrađena su pročelja zgrada koja svojom raskoši i danas prolaznicima plijene pogled što zbog svoje ljepote što zbog veliko graditeljskog umijeća gdje je svaki detalj savršeno tehnički izrađen.
ModaOsijek koji se razvio i kao kulturni centar Slavonije ostao je biserom secesijske arhitekture, s težnjom da grad sačuva svoj utjecaj na kulturnoj sceni Hrvatske. Ovdje nije samo riječ o poznatom osječkom kazalištu, galerijama, već je riječ i o izuzetnom projektu koji je pokrenut 2004. godine s ciljem da omogući mladim modnim talentima prvo predstavljanje u javnosti. Pod nazivom Fashion Incubator modni projekt postao je novi izvor kulturnog i društvenog života grada Osijeka. Danas je Fashion Incubator vodeće natjecanje mladih dizajnera i važno društveno događanje Osijeka i Slavonije, koji svojim konceptima promovira urbanu kulturu grada.

Inkubator u kojem se rađaju nove ideje
Nije bez razloga da se uz naziv mode veže i riječ inkubator, koji se kao uređaj koristi za rast i održavanje mikrobiološke kulture stanica te za održavanje jaja ptica kako bi im se omogućilo da se izlegu. I baš tako Osijek je postao metaforički inkubator, koji je u modni svijet lansirao danas poznata hrvatska dizajnerska imena od Juraja Zigmana, Ivana Alduka, Lidije Pihler Yuniku, Sonje Lamut, Jelene Holec, Anthony Avangard te Klisab.
I ove sezone organizirane su modne revije gdje su i profesionalci predstavili svoje kolekcije. Robert Sever i njegova retrospektiva petnaestogodišnjeg rada te Sonja Lamut koja je svoje obrazovanje završila kao izuzetno talentirana dizajnerica u Učilištu Profokus. Svojim predstavljanjem na Portanova Fashion Incubatoru pokazala je kako izvrsno upravlja bojom i formom te poznaje modna kretanja koja odlično pretače u nosivu, ali vrlo atraktivnu mladenačku kolekciju.

Nagrada za mušku kolekciju
Drugu večer odlične kreacije predstavila je i Mirjana Klepić, pobjednica Portanova Fashion Incubatora 2015. Ujedno ta je večer bila namijenjena natjecateljskom dijelu. Svoje radove predstavili Branka Vučetić Atletićsu mladi dizajneri Nives Bošnjak, Anđela Markušić, Marija Nakir i Mona Lacko, Kroz dva selekcijska kruga stručni ocjenjivački sud u sastavu Ivana Omazić, Teo Perić i Lidija Pihler Yuniku i Mija Dropuljić za pobjednicu Portanova Fashion Incubatora proglasio je Ivanu Janjić i njezinu mušku kolekciju.
Ivana je tako osvojila novčanu nagradu u iznosu od 10.000 kuna i dobila priliku da sudjeluje u Zagrebu na velikom modnom događanju Fashion hr.
Ova mlada Vinkovčanka pokazala je svoj kreativan rad i želju da promjeni standardan muški modni izgled. Ona je dala nešto drugačiji pristup odjevnim predmetima mlađe muške populacije i tako svoj mladenački duh i energiju usmjerila težnji prema promjeni nudeći pri tome muškarcima da odjenu suknje i dugačke tunike. Pri izradi kolekcije koristila je crno u kojem nema rizika s dodacima umjetne kože visokog sjaja i dodacima dugačkih traka kao dijela modnog dodatka.
Ova nagrada otvorila je put mladoj dizajnerici da svoju kreativnost i dalje razvija, a nadamo se da neće odustati i da će nastaviti kreirati mušku odjeću koja je deficitarna na Hrvatskoj modnoj sceni.

Tim Profokus

Tim vizažista Profokus pokazao profesionalizama
Za cjelokupni make up svih revija pobrinuo se tim vizažista PROFOKUS pod vodstvom koordinatorice Kristine Atletić.
Tim ProfokusKristina je naglasila kako je izuzetno zadovoljna dobrom suradnjom s dizajnerima i radom vizažističkog tima Profokus na ovom projektu gdje je vidljiv entuzijazam, kreativnost i nevjerojatno pozitivna energija koju je doživjela u Osijeku na Portanova Fashion Incubatoru.
I ovaj projekt pokazao je da se tim vizažista Profokus etablirao na modnoj sceni kao tim izvrsnih profesionalaca koji mogu organizacijski besprijekorno odraditi velike modne revije.

Izvrstan modni događaj
Tim ProfokusOsijek je tako dobio još jednom pohvale za modni događaj gdje ne postoji kriza jer je uključena volja, dobra organizacija, znanje i kreativnost. I baš kao i ljepota ovog grada kojoj su se divili od razdoblja secesije sve do danas daje svima nadu i da ćemo i sljedeće sezone vidjeti mlade i kreativne dizajnere koji će pokazati svoj talent stvarajući baš kao u inkubatoru nove i svježe modne odjevne predmete.

Foto: Zvonimir Atletić i Jure Perišić