fbpx

Drama ‘Dom Bernarde Albe’ F. G. Lorce u Osijeku

HNK…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

HNK u Osijeku 22. veljače 2016. godine s početkom u 19,00 sati ugošćuje Zadarski HNK dramom ‘Dom Bernarde Albe‘ pisca Frederica Garcia Lorce čiju režiju potpisuje Dražen Ferenčina. Dom Bernarde Albe napisan 1936. godine klasično je djelo o represiji i napetosti u obitelji bez muškaraca u sredini u kojoj su životi žena određeni strogim kulturnim i društvenim tabuima.

IstoiDom Bernarde Albemena uspješnica HNK Zadar iz 1974. godine u režiji Petra Šarčevića ponovo je uprizorena u HNK Zadar povodom 70 godina postojanja kazališta u Zadru. (1945-2015.)
U ovoj poznatoj drami središnje mjesto zauzima tema seksualne, emocionalne i egzistencijalne frustriranosti žena u seoskoj, patrijarhalnoj sredini koje skrivene iza visokih kućnih zidova, beznadno dugo sputavaju svoje emocionalne prohtjeve. Pored same teme i emocionalnog naboja koji nosi dramu karakteriziraju i Lorkine poetske metafore kojima se snažno izražavaju ženske suspregnute strasti.
Radnja predstave se događa u Andaluziji polovinom 19. stoljeća u vrijeme žalovanja. Žalovanje za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde prema tradiciji traje osam godina, a za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri u dobi između 20 i 39 godina, zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće. U kući vlada ljubomora i nadmetanje između sestara, najvećim dijelom zbog najstarije sestre Angustias zaručene za Pepea el Romana, jedinog muškog lika oko kojeg se stvara cijeli dramski zaplet, a koji se niti u jednome trenutku ne pojavljuje na pozornici.

Dom Bernarde Albe

– Drama je odlično prihvaćena od publike i struke, te vas pozivamo da i sami procijenite. Karte možete kupiti na blagajni HNK u Osijeku – pozivaju iz HNK u Osijeku.
Režija i adaptacija: Dražen Ferenčina
Scenografija: Dinka Jeričević
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Koreografija: Sanja Petrovski
Oblikovanje svijetla: Ivo Nižić
Izrada Kostima: Nataša Petrović i Vernarda Stipanović
Inspicijent: Mimi Zadarski
Uloge: Jasna Ančić, Tihana Lazović, Žana Bumber, Anđela Ćurković Petković, Helena Kalinić, Mia Zara Burčul, Lucija Matković, Sanja Petrovski

Foto: Press