fbpx

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat!

Program…

Svetvinčenat će uskoro ponovno zaplesati!

SvetvinčenatSvetvinčenatOd 24. do 27.srpnja 2015. godine održati će se 16. po redu Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat. Tijekom četiri dana festivala će biti predstavljeni umjetnici i predstave iz nekoliko europskih zemalja. Pripremljen je i bogat popratni program koji uključuje radionice za profesionalne plesače, vođene diskusije s gostujućim umjetnicima te prezentaciju međunarodne plesne mreže Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi.
Po prvi puta u Hrvatsku, dolazi autorski dvojac Guy Nader-Maria Campos s predstavom TTTTTT iz Španjolske, stiže propulzivna mađarska kompanija Duda Éva Dance Company s novom predstavom VIRTUS u kojoj je vješto spojen suvremeni ples i cirkus, zatim mlada koreografkinja Tabea Martin iz Švicarske s predstavomFIELD, te još jedan mađarski umjetnik, Ferenc Feher sa zanimljivim solom SvetvinčenatMorgan and Freeman. Uz navedeno, prikazati će se i selekcija recentnih uradaka hrvatske plesne scene od kojih izdvajamo Trilogiju Saše Božića i Petre Hrašćanec te Lunu Malekovu Martine Nevistić.​
Osim programa na glavnoj festivalskoj lokaciji u Kaštelu Grimani te na drugim lokacijama na otvorenom, u Mediteranskom plesnom centru će biti ugošćeni plesni pedagozi Guy Nadera (Libanon) i Arnulfa Parda Ravaglija (Kolumbija) koji će voditi radionice za profesionalne plesače.
O Festivalu:
Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat jedinstvena je međunarodna kulturna manifestacija osnovana 2000. godine u Svetvinčentu, pitoresknommjestašcu u samom srcu Istre. Festivalski program teži estetikama, konceptima i kulturalnim praksama koje promišljaju tijelo, pokret i ples na inovativan i začuđujući način. U središtu pozornosti je suvremeni ples u svim svojim oblicima, odnosno ples koji se prožima sa ostalim umjetničkim formama; multimedijom, likovnim umjetnostima, neverbalnim i fizičkim teatrom, filmom i videom, cirkuserijom, mimom, itd. Stvarajući nove trendove, spaja različite žanrove u umjetnosti, ostvaruje nove oblike suradnje i postiže rezultate s predznakom novog i interdisciplinarnog. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat prvi je pokušaj decentralizacije suvremenog plesa u Hrvatskoj u čemu je svakako kroz 16 godina djelovanja i uspio. Projekt se vrlo brzo ucrtao na mapu važnih plesnih zbivanja u regiji te je tijekom godina postao nezaobilazni događaj za profesionalce, podjednako umjetnike i plesne programatore, kao i za posjetitelje. Svake godine na Festivalu se prezentira između 10 i 15 radova umjetnika iz različitih dijelova Europe i svijeta koje prati raznovrsna i brojna publiku. Svetvinčenat je s godinama postao sinonim za suvremeni ples, a realizirana je i višegodišnja inicijativa za pokretanjem Mediteranskog plesnog centra koji od 2013.g aktivno dijeluje uz Festival ugošćujući mnoge rezidencijalne umjetnike, preformanse, radionice i programe.

PROGRAM 16. FESTIVALA
24.07.
Loža/Loggia 21:30 – MORGAN AND FREEMAN Ferenc Fehér, Mađarska (HU)
Kaštel/Castle 22:15 – TIME TAKES THE TIME TIME TAKES Guy Nader | Maria Campos, Španjolska (ES)
25.07.
Mediteranski plesni centar/MDC 21:15 – SUNSET SORELL Jean-Claude Gallotta & ADU, Hrvatska (HR)
Kaštel/Castle 21:45 – VIRTUS Duda Éva Dance Company, Mađarska (HU)
Loža/Loggia 23:00 – LUNA MALEKOVA O.N.E., Martina Nevistić, Hrvatska (HR)
26.07.
Mediteranski plesni centar/MDC 20:00 – Predstavljanje AEROWAVES mreže & okrugli stol
Loža/Loggia 21:30 – ONE BY ONE PardoRavagli / JoverAgulló, Austrija/Španjolska (AU/ES)
Kaštel/Castle 21:45 – ANYTHING Daniel Abreu & Zagrebački plesni ansambl, Hrvatska (HR)
Trg/Square 22:45 – PLEDGING FOOT Eleonore Lachky & Liberdance, Hrvatska (HR)
27.07.
Mediteranski plesni centar/MDC 21:00 – Od Ode do Tripa – prezentacija rada u nastajanju – Andreja Široki i Iva Korenčić, Hrvatska (HR)
Kaštel/Castle 21:30 – FIELD Tabea Martin, Švicarska (CH)
Loža & Trg/Loggia & Square 22:30 – TRILOGIJA de facto, Hrvatska (HR)

24.07. – 27.07.
Mediteranski plesni centar/MDC Radionica / Guy Nader: Falling & Rolling Libanon/Španjolska
Mediteranski plesni centar/MDC Radionica / Arnulfo Pardo Ravagli: IMPROVIZACIJA KROZ TJELESNU OSVIJEŠTENOST Kolumbija / Austrija

Foto: Press