fbpx

Gdje si bio ´91? U galeriji!!

ESCE…

Gdje si bio– Pri radu u Galeriji jako smo brzo shvatili da nam je u krilo pala nevjerojatna prilika. Galerija je po prvi put postala artists-run space. Naša prva odluka bila je da promijenimo ime, da takvim činom ostavimo trag, makar smo znali da će sljedeća generacija vratiti ime. Bili smo svjesni da smo tu u tranzitu, ali htjeli smo tu usputnu stanicu dobro iskoristiti – iz predgovora, tadašnja voditeljica Galerije SC Helena Klakočar.
Otvorenje izložbe artefakata programa Galerije Studentskoga centra iz razdoblja 1990./91. pod nazivom Povratak na mjesto zločina bit će danas, 30. ožujka 2016. godine, u Galeriji SC s početkom u 20,00 sati, kad će se održati i koncert benda Pajino jato (članovi bendova Cul-de-Sac i Franz Kafka Ensemble) te Zlih bubnjara. Otvorenju izložbe originalnih plakata, pozivnica i kataloga prethodit će razgovor s ondašnjim voditeljima Galerije ESCE i kreativcima iz tog perioda u 18 sati. Pridružit će nam se Sonja Hindkjaer (danas Lucien), Helena Klakočar, Damir Bartol-Indoš, Zlatko Burić-Kićo, Benjamin Perasović, Kornel Šeper, Milan Vukšić-Ciki, Ivan Marušić-Klif, Romana Rožić, Aleksandar Dragaš, a poseban gost na Skypeu bit će Dušan Kojić Koja. Razgovori, predavanja i koncerti aktera iz tog doba na rasporedu su sve do 15. travnja, kada ujedno i zatvaramo izložbu uz nastup kultnog benda Šumski.
Radno vrijeme Galerije je radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.
Galerija Studentskog centra je, u sezoni 1990./91., bila uvjerljivo najuzbudljiviji centar alternativnih kulturnih događanja u ovom dijelu Europe. Pod vodstvom umjetnice i strip autorice Helene Klakočar i konceptualnog kazališnog umjetnika Damira Bartola-Indoša i u društvu ljudi iz Kugle i grupe SexA, stvoren je jedinstven i inspirativan okvir za suradnju i ispreplitanje šire supkulturne i umjetničke scene u kojem se galerijski prostor svakodnevno transformirao u dinamičan prostor za susrete različitih vrsta umjetnosti i ljudi.
Izložbu je inicirala Helena Klakočar, a realizira se u suradnji sa suradnicima ondašnje Galerije ESCE te u koprodukciji Kulture promjene SC-a, Udruženja za razvoj kulture „URK” i kluba Močvara.

Foto: Press