fbpx

Pijanist Jurij Kot, solistički recital u HNK!

Split…

Jurij Kot– Poštujem misao da u muzici postoji tisuće načina da se dođe do savršenstva, ali cilj je jedan – maksimalno se približiti idejama autora, bez žrtvovanja vlasite individualnosti – kaže Jurij Kot, umjetnik čiju biografiju krase pobjede na brojnim uglednim natjecanjima u rodnoj Ukrajini i svijetu, pijanistički recitali i nastupi s najuglednijim orkestrima Ukrajine, Rusije, Njemačke, Japana, Italije, Španjolske, Portugala, Francuske i SAD-a.
Svjetski proslavljeni ukrajinski pijanist Jurij Kot održat će solistički recital na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 22. veljače 2016. godine s početkom u 19,30 sati. Na programu su djela Beethovena, Chopina, Čajkovskog i Rahmanjinova.
Program koncerta u splitskom HNK otvara Prva sonata u f-molu, op. 2 Ludwiga van Beethovena(1770-1827). Prva u veličanstvenom nizu od 32 sonate za klavir ova skladba nastala je u Beču 1795, a posvećena je Josephu Haydnu kod kojeg je Beethoven neko vrijeme studirao. Bilo je to vrijeme u kojem je genijalni skladatelj sticao slavu i kao pijanist okupljajući oko sebe krug obožavateljica i dajući satove klavira pripadnicima višeg staleža.
U drugom dijelu koncerta Jurij Kot posegnut će u bogatu rusku glazbenu baštinu. Šest ulomaka iz godišnjih doba Petra Iljiča Čajkovskog (1840 – 1893) dio su niza od 12 kratkih kompozicija nazvanih po mjesecima u godini, koje je skladao za glazbeni časopis Nouvellist, po narudžbi njegova urednika Nikolaja Bernarda. Sam Čajkovski često je marginalizirao svoje skladbe za klavir solo, možda zato što skladanje za taj instrument nije u dovoljnoj mjeri budilo u njemu stvaralačko nadahnuće. Ipak, popularnost nekolicine ovih djela, među kojima su i Godišnja doba, govore u prilog ovom dijelu njegova opusa. Jurij Kot je za izvođenje predstojećem recitalu izabrao skladbe Siječanj, Veljača, Svibanj, kolovoz, Listopad i Studeni.
Kot će recital zaključiti izvedbom Druge sonate u b-molu, op. 36 Sergeja Rahmanjinova (1873-1943). U pozadini gotovo svih partitura Sergeja Rahmanjinova, osim nasljeđa velikih pijanista 19. stoljeća Chopina, Schumanna i Liszta, osjeća se još jedan važan utjecaj, onaj liturgijske pravoslavne glazbe, pjeva zborova i zvonjave zvona, koja često zajedno s nekim općim prevladavajućim raspoloženjem patnje, izvire iz njegove glazbe, pa tako i iz ekstravagantne teksture njegove Druge sonate. Skladana 1913. na ladanjskom imanju Ivanovka, gdje je ljeti, odmarajući se od iscrpljujućih turneja, Rahmanjinov boravio s obitelji. Godine 1931. bitno prepravlja Drugu sonatu i stvara njezinu drugu verziju, u kojoj krati i izbacuje neke dijelove koje je smatrao suvišnima, previše kompliciranima ili nepotrebno elaboriranima. Na repertoaru današnjih pijanističkih majstora ostale su, međutim, obje verzije. Kot će na recitalu izvesti onu iz 1931.

Biografija Jurija Kota

Svjetski slavan ukrajinski pijanist, Jurij Kot (Yuri Kot), studij klavira i poslijediplomsko usavršavanje završava na Ukrajinskoj nacionalnoj glazbenoj akademiji Petar Iljič Čajkovski u Kijevu, u klasi Valerija Kozlova. Laureat je brojnih uglednih natjecanja u Ukrajini i izvan nje, među kojima se ističu nagrade na Nacionalnom pijanističkom natjecanju Lysenko (Kijev, 1988), Međunarodnom natjecanju Sergej Prokofjev (Sankt Peterburg, 1992), “Zlatna jesen” u kategoriji klavirskog dua, zajedno s Irinom Aleksiychuk (Khmelnitsky, 1993), 45. Međunarodnom ARD natjecanju u kategoriji klavirskog dua, ponovno s I. Aleksiychuk (München, 1996), te na 6. Međunarodnom natjecanju klavirskih dua Murray Dranoof, s I. Aleksiychuk (Miami, 1997).
Održavao je pijanističke recitale i nastupao s najuglednijim orkestrima Ukrajine, Rusije, Njemačke, Japana, Italije, Španjolske, Portugala, Francuske i SAD-a. Nastupao je na brojnim međunarodnim glazbenim festivalima, među kojima su “Musiksommer-97” (Dresden, Njemačka), “Two Pianos Plus” (Miami, SAD.), “Festival suvremene glazbe” (Banjska Bistrica, Slovačka), “Kiev Music Fest”, “Glazbene premijere sezone” (Kiev, Ukrajina), “Regina i Vladimir Horowitz – in memoriam” (Kiev, Ukrajina), “Farbotony” (Kanev, Ukrajina), Festival suvremenih skladatelja u Krakovu (Krakov, Poljska), Richter-Fest (Odesa, Ukrajina), “Una tastiera per due mondi” (Carrara, Italija).
Sudjelovao je kao član prosudbenih komisija na brojnim natjecanjima u Ukrajini, Rusiji, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji. Održavao je majstorske tečajeve u Ukrajini (Majstorski tečaj V. Horowitz, Kijev), Srbiji (Kragujevac, Beograd…), Crnoj Gori (Kotor, Tivat), Japanu (Tokio, Kioto, Hirošima), Makedoniji (Skopje, Ohrid), Sloveniji (Ljubljana), Austriji (Gut Hornegg), i drugdje.
Od 1994. profesor je na odsjeku za klavir Ukrajinske nacionalne glazbene akademije P. I. Čajkovski u Kijevu. 1995. nagrađen je titulom Počasnog umjetnika Ukrajine.

Foto: Press