Biskvit (x3)
3 jaja
6 žlica šećera
3 žlice ulja
3 žlice mlijeka
3 žlice kakaa
3 žlice glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
300gr bijele čokolade
300gr crne čokolade
1/2l vrhnja za šlag Dukat
125gr margarina
Sirup:
3dcl vode
7 žlica sećera
1dcl toplog mlijeka
1 žlica kakaa
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Kalup promjera 28 cm obložite papirom za pečenje i lagano namazite margarinom. Raditi ćemo tri biskvita svaki do gore navedenih sastojaka. Brašno, prasak za pecivo i kakao prosijemo. Mikserom umutimo 3 jaja sa šećerom dok ne postane pjenasto i blijedo žuto. Dodamo ulje i sve malo promiksamo, zatim naizmjence (smanjite mikser na najmanju brzinu ili špatulom umiješajte mješavinu brašna i mlijeka) dodamo mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo i mlijeko. Izlijemo u pripremljen kalup i pečemo 20–25 minuta. Postupak ponovimo tri puta, tako da dobijete 3 kore. Dok se biskviti peku pripremite fil. Natrgajte bijelu i crnu čokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri miješajte dok se sva čokolada ne otopi i smijesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan margarin. Sve promiješajte dok se margarin ne otopi, a smjesa postane glatka i sjajna. Neka malo odstoji jer je fil dosta rijedak, pa da se malo stisne. Tako će vam biti lakse raspodijeliti fil Po torti.
Sirup:
Kuhajte šećer i vodu 4–5 minuta. Za to vrijeme ugrijte mlijeko i u njemu rastopite 1 žlicu kakaa. Dodajte mlijeko i kakao u šećer i vodu te nastavite kuhati na laganoj vatri 2–3 minute tj. dok se sve lijepo ne poveže.
Slaganje:
Kora–sirup–fil–kora–sirup–fil–kora–sirup–fil!
Važno je napomenuti da sirup stavljate malo po malo, bolje će upijati. Nemojte sve odjednom. Ja sam sirup podijelila na tri približno jednaka dijela da mi bude lakse.
Priprema i Foto: Snježana Seka Krišto