fbpx

Mladen Iličković: 300. Izdanje emisije Eko zona!

HRT…

Mladen Iličković– Emisiju Eko zona pokrenuo sam jer takve emisije nije bilo, a smatrao sam i danas mislim da je prijeko potrebna u hrvatskome medijskom prostoru. Nadam se da će moje kolegice, kolege, suradnike i mene osobno emisija nadživjeti, a o njezinoj uspješnosti govore i vrijedne nagrade. Naime, reportaže iz Eko zone dvaput su dobile godišnju nagradu Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša te međunarodnu zajedničku nagradu organizacije Renewable Energy and Energy Efficiency Partnership (REEP) i zaklade uglednoga časopisa Guardian za izvješćivanje o obnovljivim izvorima energije – rekao je urednik emisije Eko zona Mladen Iličković.
Danas, 13. travnja 2016. godine, emitirat će se 300. izdanje emisije Eko zona. Ove se godine ujedno navršava i deset godina emitiranja te ekološke emisije Hrvatske radiotelevizije posvećene temama o svim vidovima zaštite okoliša – od obnovljivih izvora energije, održivoga gospodarenja otpadom, ekološke poljoprivrede do ekološkoga potrošačkog ponašanja i prijedloga načina kako zdravije živjeti.
Mladen IličkovićEmisiju je osmislio i pokrenuo Mladen Iličković, koji ju danas naizmjence vodi s kolegicom Silvijom Trnčević, a reporterski dio posla odrađuje Snježana Babić. Emisija počinje dvjema ili najviše trima dužim reportažama, nakon kojih slijedi pet manjih rubrika: zelene vijesti iz svijeta, vijesti o nevladinim ekološkim organizacijama, vijesti o pojedincima koji pridonose zaštiti okoliša, vijesti o skrivenim prirodnim vrijednostima i lokalitetima te na kraju vijesti iz Hrvatske. Emisija govori i o onome što svatko od nas može učiniti da Hrvatska ostane bogata prirodnim ljepotama te da postane država u kojoj se strogo osuđuje one koji dobit i bezakonje stavljaju ispred ljudskoga zdravlja i zaštite prirode poput kupovine ekoloških proizvoda, razdvajanja otpada, itd. S vremenom su, na prijedlog samih gledatelja, uvedeni i intervjui sa stručnjacima čiji je rad povezan s ekologijom, bilo da je riječ o strancima koji su došli u Hrvatsku na neko predavanje ili domaćim ekolozima.

Foto: Press