fbpx

Noć muzeja: Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena!

Zagreb…

Noć muzeja

Noć muzejaJedanaestu Noć muzeja obilježit će tema pod nazivom ‘Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena’. Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. st., političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga će se u Noći muzeja 2016. još jednom posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja. Tema jedanaeste Noći muzeja konceptualno se nadovezuje na prošlogodišnje manifestacije, s ciljem afirmacije velikih imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo uključivanje u programe kulturno-turističkih itinerera.
O uspjehu Noći muzeja govori i podatak o stalnom rastu publike iz godine u godinu. Proteklih deset godina hrvatske je muzeje tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja koji su posjetili više od 220 kulturnih ustanova u 110 gradova Hrvatske. Posebno je vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednice s programima na otvorenim gradskim prostorima.
Ovogodišnji partneri u Noći muzej su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek. Središnje otvaranje manifestacije bit će u Palači HAZU, Strossmayerova galerija starih majstora, Zagreb, 29. siječnja u 18,00 sati, gdje će posjetitelji osim stalnog postava moći razgledati izložbu odabranih umjetnina koje ocrtavaju lik biskupa Strossmayera kao sakupljača i stvaratelja zbirke Strossmayerove galerije. U Muzeju Đakovštine bit će postavljena izložba povodom obilježavanja Strossmayerovih obljetnica, koja će pokazati Strossmayerovu ostavštinu kao i njegov odnos prema glazbenicima, umjetnicima i graditeljstvu, dok Muzej Slavonije Osijek priprema izložbu osobnih veza Biskupa s rodnim gradom Osijekom.
Program Noći muzeja 2016. započet će svečanim otvorenjem u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, u petak, 29. siječnja u 18,00 sati.

Foto: Press