fbpx

Odzvonilo dampingu plaća, i inozemna će se poduzeća…

Austrija…

I inozemna će se poduzeća prilikom isplate plaća morati pridržavati austrijskog kolektivnog ugovora

damping plaća– Novi zakon garantira jednake šanse za sve na domaćem tržištu rada. Ista plaća za isti rad na istom mjestu uz istovremeno postroženje kontrola i bolje provođenje zakona – kazao je prilikom usvajanja novog zakon austrijski ministar za socijalna pitanja Alois Stöger.
Odredbe protiv damping plaća i socijalnog dampinga u Austriji se pooštravaju. Odluku o tome donijelo je 19. svibnja ove godine Austrijsko nacionalno vijeće usvajajući novi Zakon o suzbijanju dampinga plaća i socijalnog dampinga koji će na snagu stupiti početkom 2017. godine.
Borba protiv dampinga plaća i socijalnog dampinga i efikasno provođenje novih odredbi i za Grad Beč predstavlja jednu od osnovnih političkih vodilja.
– Važno nam je da bečko gospodarstvo zaštitimo od onih poduzeća koja prijevarom socijalnog sustava žele steći prednost na tržištu – izjavila je bečka gradska zastupnica za ekonomska pitanja Renate Brauner i naglasila kako sve državne, gradske i socijalne institucije u tom pogledu moraju djelovati ujedinjenim snagama.
Jedna od glavnih točaka novog zakona predviđa i obavezu stranim poduzećima da svojim zaposlenicima na privremenom radu u Austriji isplaćuju plaće sukladno austrijskom kolektivnom ugovoru, kao i da im osiguraju propisane godišnje odmore te vrijeme za odmor nakon radnog vremena.
Predviđeno je i implementiranje elektronskog kooperativnog sustav u cilju poboljšanja saradnje s ostalim zemljama Europske unije.
Kontrole provedene u Austriji tijekom 2015. godine pokazale su da kod gotovo 27 posto inozemnih poduzeća koja djeluju u Austriji postoji sumnja da su isplaćivane plaće koje leže ispod austrijskog minimuma.

Foto: Press