fbpx

Furnir: Drvna industrija – gdje smo, koji su potencijali, kamo idemo?

Zagreb…

Vlasnik tvrtke Furnir, Željko Tokić, poručio je da se za razvoj domaće drvne industrije, proizvođači moraju okrenuti prema izvozu

Povodom 90. godišnjice poslovanja zagrebačke tvrtke Furnir, u svojim prostorima je okupio vodeće stručnjake iz područja drvne industrije te pripadnike akademske zajednice koji su na panel raspravi ‘Drvna industrija – gdje smo, koji su potencijali, kamo idemo?’ raspravljali o trenutnoj situaciji u drvnoj industriji.

Toncica Celjuska, Zeljko Tokic, Snjezana Mehun, Furnir

Na panelu su sudjelovali: doc.dr.sc. Goran Mihulja, doc.dr.sc. Andreja Pirc Barčić, doc.dr.sc. Nikola Španić, prof.doc Ivica Palić, mentor učilišta Profokus dipl.ing. arh. Jasna Mjeda, sa Profokusa, dipl. arh. Tomislav Čop, s University of Western Australia. Iz Furnira prisutni su bili vlasnik Željko Tokić te Mario Nikolašević, direktor prodaje.
U raspravi je naglašeno da je u Hrvatskoj drvo najpoželjniji materijal za uređenje interijera i da smo u korištenju drva u uređenju prvi iza Skandinavaca, a to sudionici panela pripisuju iznimno dugoj tradiciji proizvodnje drva u Hrvatskoj. Prisutni su se također složili da je nužno još jače povezivanje fakulteta s drvnom industrijom kako bi na tržište rada dolazili u potpunosti osposobljeni stručnjaci za područje proizvodnje, ali i za dizajn interijera.
Furnir

Gospodin Tokić je naglasio da je za uspjeh njegove tvrtke bilo nužno to što je u prvom planu bio kupac i orijentiranost potrebama kupaca, a ne profit. Upravo zbog navedenog Furnir se nije izmjestio iz centra grada, gdje je na dohvat ruke kupcima. Isto tako, poslovni koncept je takav da se kupci prije kupovine ne moraju educirati već su prodavači u stvari savjetnici koji kupcima pomažu da izaberu optimalno rješenje. Za to što Furnir danas posluje po takvom modelu i ima takav pristup prema kupcima zaslužna je i činjenica da je većina menadžerskih pozicija ostala među članovima obitelji i što se zaposlenici kontinuirano educiraju. Furnir ne misli na ovome stati već u idućih nekoliko godina planira otvoriti svoje trgovine i u nekim većim hrvatskim gradovima.
Povod okupljanja je proslava 90 godišnjice tvrtke Furnir, koju je u stečaju kupio gospodin Željko Tokić. Zadržao je proizvodnju u postojećim prostorima u srcu Zagreba u Heinzelovoj ulici i proizvodnju ne planira izmjestiti s trenutne lokacije. Danas ima četrdesetak stalno zaposlenih i bilježi rast godišnjih prihoda. Plan je i dalje razvijati i unapređivati proizvodni program i pratiti najsuvremenije svjetske trendove.

Foto: Press – Sven Custa