fbpx

Rat i mir na selu: Vrt između dvaju svjetova

Dokumentarni film Rat i mir na selu: Vrt između dvaju svjetova

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 8. listopada 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 16.45 sati počinje s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Rat i mir na selu: Vrt između dvaju svjetova.

Rat i mir

Glavni protagonisti filma Rat i mir na selu: Vrt između dvaju svjetova su Christophe i Martine, koji žive u kutku raja, zavučenom prioratu u srcu sela francuskog departmana Vendée. Oni smatraju da pravi raj mora vrvjeti divljim životinjama.

Rat i mir

U njihovu prioratu svi su dobrodošli – veliki životinjski primjerci kojima se silno ponose, ali i tisuće sićušnih životinja svih vrsta. Zabranu imaju samo štetočine koje uništavaju biljke.

Njih treba znati kontrolirati, pa čak i eliminirati. Kako ne bi ubijali tisuće nevinih životinja ili čak prijatelja biljaka, Christophe i Martine nikad ne upotrebljavaju sintetske kemijske proizvode.

Ali svaki raj, ma kako malen on bio, privlači i ono suprotno. Istočno pročelje priorata Jeanovo je područje. Jean nema ništa protiv divljih životinja, pod uvjetom da ne dolaze u njegov vrt!

Smatra da je njima na pameti samo jedno: napadati njegovo cvijeće i povrće. Naiđe li i na najmanju štetočinu, Jean se uzruja i baca na sintetske kemijske proizvode koji su jednostavni za uporabu i strašno učinkoviti.

Jean dobro zna da otrovi koje širi ubijaju kako štetočine, tako i nedužne životinje, ali nije ga briga. Priroda mora biti u službi čovjeka, a ne obrnuto! Vrtovi priorata godinama žive u ritmu dvaju potpuno oprečnih viđenja prirode.

Na ljudskoj razini razlika nije frapantna, ali životinjskom svijetu to je često pitanje života i smrti. U nekoliko sekunda možete prijeći iz raja u pakao, ovisno o tom jeste li na organskoj ili kemijskoj strani kuće.

Foto: Press