fbpx

Pavle Picek: Kako dizajnirati lijep osmijeh?

Saznali smo…

Piše: dr.sc. Pavle Picek dr.med.dent.

Pavle PicekHollywoodski osmijeh više nije rezerviran samo za najveće svjetske zvijezde i one koji imaju jako puno novaca. Modernim pristupom, prateći svjetske dosege u stomatologiji, domaći stručnjaci itekako su kvalificirani kako bi udovoljili vašim željama i povećali vam kvalitetu života.
Zdravi, prirodni i samouvjereni osmijeh vrlo je bitna i važna stavka u životu svakog pojedinca, bez razlike radi li se o ženskoj ili muškoj osobi. Lice je u većini svjetskog stanovništva gotovo uvijek eksponirano, a nakon očiju, donja trećina lica i osmijeh prvo je što primijetimo na ljudima.
Područje stomatologije koje se bavi ovom problematikom je estetska stomatologija. To je novo, umjetničko, humano i emocionalno lice dentalne medicine. To je stomatologija modernog doba koja se razvila zahvaljujući promjeni u svijesti pacijenata, koji su osim zdravlja željeli biti korak naprijed u estetskom smislu. Unazad dva do tri desetljeća i više,  kao struka, bavili smo se uglavnom karijesom, a posljedično tome i ekstrakcijama. Pacijent je bio bolna kategorija i dolazio je u ordinaciju isključivo kako bi se riješio boli. Danas smo neusporedivo zdravija populacija pa su želje i zahtjevi pacijenata bitno drugačiji. U modernom zapadnom društvu, pacijenti nisu više bolna kategorija već imaju ogromnu želju promijeniti svoj osmijeh te osim što žele biti zdravi, žele zablistati i biti lijepi.
Pavle PicekPercepcija ljepote osmijeha i zuba kod većine asocira na izbjeljivanje zuba odnosno na  ‘bjelinu zuba’, no estetska stomatologija je najmanje to, ona je  puno više od toga. To je multidisciplinaran pristup više stomatoloških disciplina, prije svega restorativne stomatologije, stomatološke protetike, ortodoncije i parodontologije. Omogućuje nam da minimalno invazivnim metodama, radi li se o mladom trajnom zubu ili odrasloj osobi, mijenjamo boju, oblik i veličinu zuba te doprinosimo ljepšem osmijehu i boljoj kvaliteti života.
Svaki pacijent je izolirani slučaj i početak svake terapije je individualan pristup koji počinje razgovorom. Bitno je saslušati pacijenta i shvatiti razloge njegove želje za promjenom. Analizirajući osmijeh, boju, oblik, veličinu zuba, gingivni rub i položaj mekih tkiva, pacijenta fotografiramo u svrhu detaljnije analize i uspoređujemo fotografije s onima nakon postupka. Nerijetko u ovoj fazi terapije izrađujemo studijske modele pomoću kojih, navoštavanjem u dentalnom laboratoriju, izrađujemo silikonski ključ koji nam pomaže da identično stanje koje želimo ishodom terapije pacijentu prenesemo direktno u usta. Time pacijent sam najbolje može vidjeti  jesu li su njegove želje u skladu s mogućnostima, znanjem i vještinom terapeuta. Nekada je iznimno teško odgovoriti na želje pacijenata jer njihovi zahtjevi znaju biti van okvira ozbiljne Pavle Picekstomatologije. Ja kao odgovoran stručnjak, nikada ne zanemarujem osnovne principe kojih se liječnik treba držati. Mijenjajući osmijeh, u pristupu je bitno radi li se o muškoj ili ženskoj osobi, starijem ili mlađem pacijentu. Jer, oblik zuba razlikuje se u muškaraca i  žena, a boja zuba razlikuje se kod mlađih i starijih osoba. Tako su ženski zubi više obli, nježnijih linija dok su muški oštriji s naglašenijih kutom. Isto tako, boja zuba mlađih pacijenata je svjetlija u odnosu na stariju dob gdje uslijed trošenja cakline je eksponiraniji dentin pa imaju lagano tamniju notu. Uglavnom sve promjene trebaju biti u skladu s civilizacijom i društvom u kojem živimo. Svi ovi, ukratko navedeni parametri, najbitnija su stavka na početku individualnog pristupa pacijentu i početka terapije, jer je i najmanje invazivan zahvat na zubu ireverzibilan proces.
Izbjeljivanje zuba u estetskoj stomatologiji nema široku primjenu i ograničeno je isključivo  na mlade trajne zube sa širokim pulpnim komorama.
Restorativna stomatologija brzo i efikasno rješava niz nedostataka, estetskim kompozitnim ispunima i kompozitnim ljuskama. Kompozitne ljuske mogu se izraditi direktnom i indirektnom metodom, odnosno u ustima pacijenta ili u dentalnom laboratoriju. Prednosti su što je taj postupak brz i jeftin za pacijenta. Kompozitni materijali industrijski su se iznimno razvili i napredovali, imaju zadovoljavajuća mehanička svojstva te su adekvatnom izradom i dobrom pripremom zuba – iznimno dobra trajna rješenja.
osmijehMogućnost adhezivnog cementiranja i razvoj bezmetalne keramike revolucionaran je u pogledu estetske stomatologije i stomatološke protetike. Potpune keramičke krunice, potpuni keramički mostovi i keramičke ljuske imaju najširu primjenu unutar estetske stomatologije. Koju vrstu keramike i koji protetski nadomjestak primijeniti ovisi o veličini oštećenja, te mjestu u ustima gdje se nalazi problem, da li je to estetska zona ili lateralni segment. Cirkonij dioksidna keramika ima primjenu u lateralnom segmentu jer pokazuje odlična mehanička svojstva. Staklo keramika primjenjuje se u estetskoj zoni i za izradu potpunih keramičkih krunica i keramičkih ljuski jer osim dobrih mehaničkih svojstava pokazuje odličnu translucenciju i transparenciju. Bitno je kazati da se keramičkim ljuskama rješavaju iznimno mali caklinski defekti u caklini, problemi boje i razmaka među zubima i uvjet za primjenu ljuski je vitalan zub.
Brz i intenzivan razvoj estetske stomatologije, pravilno detektiranje problema i pravilna primjena adekvatne terapije ne daje više mogućnost bilo kome da bude emotivno nezadovoljan zbog estetskog nedostatka u pogledu svoga osmijeha.
Poštovani čitatelji, vjerujem da sam ovim člankom odgovorio barem na neka od vaših pitanja s kojima se danas susreću sve žene i muškarci modernog doba. Ukoliko imate dodatnih pitanja, naš vrhunski tim stručnjaka uvijek vam stoji na raspolaganju. Možete nam se obratiti e-mailom pavle@dentalcentarpicek.hr ili telefonom i u vrlo kratkom roku odgovorit ćemo na vaša pitanja.

Piše: dr.sc. Pavle Picek
Foto: Privatni album/Ilustracija