fbpx

Prva fotonaponska postrojenja u zračnoj luci

Beč – Schwechat…

Bečka zračna luka proizvodi energiju za vlastite potrebe – 500.000 kWh struje godišnje

fotonaponska postrojenjaBečka zračna luka ‘Flughafen Wien AG‘ u pogon je stavila prva fotonaponska postrojenja koja se nalaze na krovnim površinama hangara i skladišta za radne strojeve. Postavljeno je 2.000 solarnih modula na ukupnoj površini od 3.200 kvadratnih metara. Oni će od sada proizvoditi 500.000 kWh solarne energije godišnje i na taj način doprinose ekološkom i održivom opskrbljivanju električnom energijom bečke zračne luke.
Kako najavljuju u bečkoj zračnoj luci, cilj im je u narednih nekoliko godina godišnje postavljati do 4.000 kvadratnih metara modula i tako znatno smanjiti emisiju ugljen dioksida. Bečka je zračna luka primjerice u posljednje tri godine emisiju ugljen dioksida smanjila za čak 20 posto.
U narednoj će se fazi za postavljenje fotonaponskih ploča iskoristiti krov Air Cargo centra površine od 5.000 kvadratnih metara, što je dvostruko veća površina od sadašnje.
Nominalna snaga solarnih modula iznosi od 236 do 273 kWp što predstavlja godišnju proizvodnju od 500.000 kWh. Istosmjerna struja iz fotonaponskog postrojenja inverterom se pretvara u izmjeničnu struju, a funkcija skladištenja vrši se u električnoj mreži zračne luke, čime se smanjuje potrošnja iz javne mreže.

Foto: Press