fbpx

Ulaz slobodan: Javno čitanje drame Plodna voda

Drama Plodna voda, prvonagrađene na natječaju Marin Držić na 31. Marulićevim danima

Plodna voda, prvonagrađena drama na natječaju Marin Držić za 2020. bit će javno čitana u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 25. listopada 2021. godine s početkom u 12.00 sati. Ulaz je slobodan.

Plodna voda

U obrazloženju Povjerenstva nagrade piše: Tekst spisateljice Marine Vujčić bavi se vrlo aktualnom temom majčinstva, koja je u našem društvu često poprište kontroverznih svjetonazorskih stavova. U nekoj klinici koja služi za čuvanje trudnoće, močvarom izoliranoj od ostatka svijeta, susreću se osobe vrlo različitih i oprečnih želja i ideja o intimnom ispunjenju, sreći i smislu života.

U centru zbivanja drame Plodna voda dvije su žene: Nora koja ne želi imati dijete jer smatra da bi joj dijete promijenilo život, na način da bi izgubila svoju autonomiju i Eva koja ne vidi smisao svog života bez djeteta te pokušava realizirati svoju želju jednim vrlo neortodoksnim rješenjem.

Treća žena, Flora, žrtva je nasilja koje nad njom vrši njezin partner, a četvrta žena zatočena je u svojoj sobi dok ne prođe kritični termin nakon kojeg pobačaj više nije moguć. Ženska lica progovaraju o svojim situacijama koje su tipični primjeri za raspravu o pravima žene na pobačaj, osobito u slučaju silovanja, ili nemogućnost bijega iz veze u kojoj je partner nasilnik.

Likovi muškaraca razlikuju se po svojim reakcijama na probleme i dileme njihovih partnerica. Jedno od najzanimljivijih lica je tajanstveni domar Gašpar, kao glas zdravog razuma koji prema životu i smrti ima naizgled ravnodušan stav, ali odiše mudrošću i toplinom.

Ostala lica simboli su državne natalitetne politike i vjerskih pritisaka jednog distopijskog društva koje je vrlo blizu našoj zbilji. Radnje u tekstu drame Plodna voda protječu brzim ritmom koji vješto balansira između atmosfere napetosti i simboličkih i poetskih motiva vode kao začetka i močvare kao kraja života.

Nagradu Marin Držić za novo, neizvedeno dramsko djelo Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje još od 1991. u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Dramski tekst Plodna voda čitat će studenti Odsjeka za glumu Umjetničke akademije u Splitu:- Mia Bujan, Filip Luka Gospić, Danica Katunarić, Petra Krolo, Katarina Lekić, Mate Tavrić, Denis Tomić, Zdravko Vukelić, uz pomoć gosta Davora Pavića, pod mentorstvom izv. prof. art Brune Bebić, uz Davora Pavića kao asistenta.

Foto: Press Valentino Bilić Prcić