Tjedan Izraela: ‘Židovi i Zagreb!’
Piše: redakcija On 10 stu., 2015 At 02:42 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Tjedan IzraelaOd 19. do 29. studenoga 2015. godine, sedamnaestu godinu zaredom, Židovska općina Zagreb organizira kulturnu manifestaciju ‘Tjedan Izraela‘ s ciljem približavanja židovske i izraelske kulture široj publici. Program ‘Tjedan Izraela’ započinje u četvrtak, 19. studenoga 2015. godine u 19.00 sati izložbom ‘Židovi i Zagreb‘ koja predstavlja život Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine do danas te njihov doprinos u svim područjima života. Izložba upućuje na ulogu Židova u nastanku modernog Zagreba i modernog društva. Uz otvorenje, publici će se predstaviti duo Buttons & Strings (Almir Mešković, harmonika i Daniel Lazar, violina), diplomanti Norveške glazbene akademije iz Osla uz klezmer u gipsy, tango, doina i fado stilu.
U subotu, 21. studenoga Ilirska dvorana Narodnog doma će u 19,30 sati ugostiti Hrvatsku komornu filharmoniju – Zagreb sa solistima; izraelskom violinisticom Evgeniom Epshtein, klarinetistom Brunom Philippom, pijanisticom Lanom Bradić te sopranisticom Klasjom Modrušan. Program koncerta uključuje izraelsku i židovsku glazbu: klasiku, tradicijske napjeve i klezmerske obrade. Kako zvuči kombinacija jazza, swinga, klezmera i klasike doznat ćemo u ponedjeljak, 23. studenoga u 19.30 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Helmut Eisel jedan je od najpoznatijih svjetskih klarinetista čiji izričaj karakterizira specifičan zvuk i improvizacija. Njegov ‘Klarinet koji govori’ predstavit će se uz gitaru Michaela Marxa i kontrabas Stefana Engelmanna. Helmut Eisel & JEM jednostavno ne smijete propustiti.
U utorak, 24. studenoga u Auditoriju Židovske općine Zagreb u 19.00 sati nastupa Mješoviti pjevački zbor ŽOZ – Lira uz Gospodnetić singerse te sopranistice Mirtu Horvat i Anu Terek. Na programu su najpopularnija djela židovske glazbe.
Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ana Lice premijerno će predstaviti rezultat njihove suradnje, program koji obuhvaća najpoznatije sefardske tradicijske pjesme u jazz obradi. Kako to zvuči saznat ćete u srijedu, 25. studenoga u 19.30 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu.
Završetak ovogodišnjeg programa ‘Tjedan Izraela’ obilježit će potpuno drugačiji oblik zabave. U Centru za kulturu i film Augusta Cesarca (Teatar Exit), u nedjelju, 29. studenoga, nastupit će svjetska atrakcija, izraelski mentalist Roi Yozevitch. Ovaj znanstvenik, pisac i zabavljač otkriva hrvatskoj publici tajne ljudskog uma. Program pod nazivom ‘Telepatija uživo’ uključuje telepatiju, telekinezu i još mnogo toga…
Gliptoteka HAZU, Narodni dom (Ilirska dvorana), Muzej za umjetnost i obrt, Auditorij ŽOZ, Hrvatski glazbeni zavod i Teatar Exit ugostit će eminentne umjetnike i izvođače uz nekoliko svjetskih premijera.

Foto: Press

comment closed