fbpx

Zagrebački gimnazijalci predstavljali Hrvatsku u Turskoj!

Comenius WHAT…

Zagrebački gimnazijalciKoristeći mogućnosti programa koje pruža Europska unija, učenici i profesori Privatne umjetničke gimnazije od 23. do 29. ožujka 2014. boravili su u Istanbulu u sklopu međunarodnoga projekta Comenius WHAT. Riječ je o trogodišnjemu međunarodnom projektu pokrenutom 2013. godine u kojem sudjeluju škole iz šest zemalja među kojima je i Privatna umjetnička gimnazija kao predstavnik Hrvatske. U sklopu tog projekta učenici iz Španjolske, Litve, Poljske, Turske, Italije i Hrvatske, na kreativan način, uče o čudesnom blagu svjetske baštine i mogućnostima njegovog očuvanja.
Zagrebački gimnazijalci Nakon uspješnoga prvoga studijskog putovanja na Mallorci u Španjolskoj u prosincu 2013. godine, u sklopu kojega su svojim partnerima predstavili Nacionalni park Plitvice, proizvodnju drvenih igračaka te tradicionalnu izradu licitara Hrvatskoga zagorja, zagrebački gimnazijalci su se uputili na drugo studijsko putovanje. U organizaciji istanbulske škole Atatürk Kız Teknik ve Meslek Lisesi proveli su pet dana upoznavajući baštinu čovječanstva u toj svjetskoj metropoli, a raspravljali su o ulozi UNESCO-a te važnosti uvrštavanja kulturne baštine na listu ‘svjetske baštine’.
Zagrebački gimnazijalci Osim rada na radionicama u školi, učenici i profesori Privatne umjetničke gimnazije imali su priliku upoznati se s turskom kulturom i njihovim načinom života, kakvog ne možete upoznati na turističkim turama. Naravno, u sklopu boravka bili su organizirani i studijski obilasci četvrti Sultanahmet gdje su posjetili Topkapi palaču, Hagiu Sophiu, Plavu džamiju i Sulejmaniju te, naravno, bazare gdje su se okušali u poznatome i popularnome cjenjkanju, a dobili su i priliku cjelodnevno krstariti Bosporom.
Vrativši se puna dojmova iz Turske, učenica prvog razreda Nika R. ističe kako je na Comenius program dobro otići zbog stjecanja novih iskustava i novih poznanstava te zbog predstavljanja škole i mogućnosti upoznavanja drugih kultura, običaja i načina rada. S njom se slaže i njezina dvije godine starija kolegica Zoja B., koja dodaje kao joj je sudjelovanje na Comenius projektu omogućilo upoznavanje prekrasnih gradova i drugačijih ljudi te kako je ulaskom u drugu obitelj, onu kod koje je boravila za posjeta Turskoj, ne samo da su u potpunosti živjeli njihovu kulturu, već su i dobili nezaboravno iskustvo iz kojeg su puno naučili, kojeg cijene i kojeg će upamti za čitav život. To je posebno dojmilo i prvašicu Allinu N., koja će uvijek pamtiti poseban doživljaj života u turskoj obitelji te ga prepričavati bliskima.
Učenici Privatne umjetničke gimnazije kako u Turskoj, tako i na svih pet ostalih destinacija ovoga projekta, imaju zadatak filmom dokumentirati sva događanja na projektu, na svim lokacijama snimaju događanja, a i intevjuiraju svoje kolege iz svih zemalja kako bi njihovi dojmovi i razmišljanja poslužili kao okosnica dokumentarnih filmova.
Delegaciju Comenius projekta primio je i “istanbulski ministar prosvjete” dr. Muammer Yildiz, koji je u gradu s 2.8 milijuna učenika predškolskoga, osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga uzrasta, te sa više od 125.000 profesora zadužen za koordinaciju cijeloga sustava, što je posebno priznanje multikulturalnome školskom projektu Comenius WHAT.

Foto: Press