fbpx

Evakuirana i spašena Zbirka krapinskog diluvija

Zbirka diluvija – prirodoslovna i kulturna baština neprocjenjive vrijednosti

Palača Amadeo na Gornjem Gradu u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej teško je oštećena u lanjskim potresima te su uvjeti čuvanja postali neadekvatni za pohranu iznimno vrijedne i bogate prirodoslovne i kulturne baštine. U tijeku je završna faza evakuacije građe na novu lokaciju dok zgrada kreće u rekonstrukciju financiranu sredstvima Europske unije i Grada Zagreba.

Zbirka

Najvrjednija zbirka Hrvatskog prirodoslovnog muzeja – Zbirka krapinskog diluvija upravo je preseljena u novouređenu muzejsku čuvaonicu na Novom Petruševcu. Tamo će biti smještena u posebnu prostoriju u skladu s najmodernijim muzejskim standardima koji jamče sigurnost te stabilne i kontrolirane uvjete pohrane čak i najosjetljivijoj građi.

Zbirka

– Problem adekvatnog smještaja muzejskih zbirki izazov je za sve muzeje, a posebno hrvatske, koji su zbog nedostatka adekvatnog prostora prisiljeni uvelike improvizirati sa smještajem kako bi osigurali tek elementarne uvjete. Stoga smo ponosni da je ova naša Zbirka pohranjena u novu po svjetskim standardima opremljenu i ujedno najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Republici Hrvatskoj – ističe ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović.

Preseljenje građe dio je projekta rekonstrukcije i obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja za koji je krajem prošle godine sklopljen ugovor vrijedan više od 69 milijuna kuna što ga čini trenutno najvećim projektom u kulturi u Hrvatskoj; veći prostori, suvremena oprema, akreditirani laboratoriji, suvenirnica i muzejski caffe samo su neki od brojnih sadržaja novog prirodoslovnog muzeja koji nas očekuje krajem 2023. godine.

Foto: Press