fbpx

Disco kultura: Zdravko Čolić, Cice mace…

HDD galerija…

Zdravko Čolić, Cice mice, Mirzino jato…

Zdravko ČolićU srijedu 8. srpnja 2015. godine u 20,00 sati u HDD galeriji otvara se druga izložba projekta ‘Druga strana groznice subotnje večeri‘, posvećena vizualnom jeziku disco kulture.

Cice mace

Projekt općenito locira pozitivne utjecaje plesne, glazbene i društvene ‘pošasti’ zvane disco u razdoblju od 1977. do 1983. Prvi dio postava, nazvan ‘Utjecaji, uzori i inovatori’ u Kuli Lotrščak (30. svibnja – 8. srpnja 2015.) odredio je mjesta, imena i događaje koji su importirali ovaj stil u samoupravno tijelo Jugoslavije. Postav u HDD galeriji nastavlja se na priču o jugoslavenskom disku imenujući glavne trendove i stilove u vizualnoj komunikaciji. Autor izložbe je Željko Luketić.
Veliki broj izloženih omota ploča domaćih disko zvijezda (Zdravko Čolić, Cice mace…) , ali i inozemnih u licencnim izdanjima, ima primarnu svrhu označiti simbolički jezik disca, kao i idejne postulate pokreta: seksualnu emancipaciju, manjinsku inkluzivnost, modernitet klupskog ambijenta, kao i društvene naglaske hedonizma kao protesta protiv socijalističke norme. Ovitak ploče, singla ili kasete imao je tu zadaću publici u najkraćem mogućem roku isporučiti svoju poruku.

Foto: Press