fbpx

Andrej Plenković i Janica Kostelić otvorili Europski tjedan sporta

Zagreb…

Andrej PlenkovićPredsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i državna tajnica za šport Janica Kostelić na Jarunu su svečano otvorili Europski tjedan sporta kojem je cilj promicati sport, tjelesnu aktivnost i zdrav način života. Otvaranju su također nazočili i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Tijekom cijeloga dana građani su aktivno sudjelovali u više od 30 tradicionalnih i netradicionalnih sportova, ali i uživali u atraktivnom letačkom programu sportskih pilota, padobranaca i parajedriličara Zagrebačkog zrakoplovnog saveza.
Europski tjedan sportaOsim akrobacija na nebu iznad Jaruna, brojne posjetitelje je oduševio i bogat sportsko-rekreativni program na tlu. Uz popularne sportove poput nogometa, košarke ili atletike velik je interes vladao i za capoeiru, parkour, penjanje po stijeni, mačevanje, streljaštvo, hokej na travi, ragbi, judo i druge sportske aktivnosti koje građani rjeđe imaju priliku upoznati i isprobati. Jedan od novijih trendova, veslanje na sup dasci, privukao je ljubitelje rekreacije na vodi koji su se kroz demonstraciju kineziologa Marija Mlinarića uvjerili da ono osim zabave jamči bolju ravnotežu, bolje kardiovaskularno zdravlje i rad mišića cijelog tijela. Prezentirani sportovi bili su idealna prilika za sve početnike koji su uz vodstvo sportskih stručnjaka odlučili ući u svijet sporta i rekreacije, ali i za već aktivne građane koji su potražili dodatne savjete i testirali svoje sportske vještine.
Andrej PlenkovićRazne vrste fitness i plesnih treninga nisu propustili oni koji više vole vježbati u grupi, a građani svih dobi interesirali su se za vježbe pravilnog držanja i korektivnu gimnastiku, kao i besplatno mjerili krvni tlak, indeks tjelesne mase i udio masnoće u tijelu. Mogle su se također dobiti informacije o dobrobitima tjelesne aktivnosti za zdravlje te zdravoj prehrani, a poseban je sportski i zabavni kutak bio namijenjen djeci. Za osobe s invaliditetom prezentirani su njima prilagođeni sportovi kako bi ih se jače potaknulo na uključivanje.
Državna tajnica za šport Janica Kostelić povodom otvaranja je istaknula:
Janica Kostelić– Iskreno mi je drago da se ovolik broj ljudi okupio na otvaranju Europskog tjedna sporta jer to znači da postoji svijest o važnoj ulozi koju sport i rekreacija imaju za naše cjelokupno zdravlje, a vjerujem i da će mnogi danas pronaći upravo onu vrstu aktivnosti koja najbolje odgovara njihovim interesima i potrebama. Kroz Europski tjedan sporta želimo potaknuti građane da odvoje vrijeme za redovitu tjelovježbu kako bi napravili nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, I želimo da ovaj Tjedan mnoge bude početak aktivnijeg i zdravijeg života.
Europski tjedan sporta organizira Središnji državni ured za šport treću godinu zaredom na inicijativu Europske komisije. U sklopu Tjedna održavat će se brojne sportsko-rekreativne aktivnosti u gradovima širom Hrvatske sve do 30. rujna. Fitness centri i sportski klubovi organizirat će Dane otvorenih vrata. Poseban dan, 27. rujna, posvećen je vježbanju na radnome mjestu u koje se tvrtke još uvijek mogu uključiti, dok će se 28. rujna sport promicati učenicima hrvatskih škola.
Europski tjedan sporta zatvara se u Vukovaru 30. rujna. Građane očekuje program od 9 do 14 sati koji će uključiti niz turnira, biciklijadu, jutarnju tjelovježbu i druge sportske aktivnosti.

Foto: Press