fbpx

Poštanska marka Majka Terezija iz Calcutte – autor Zvonimir Atletić

Ekskluzivno…

Izvanredno prigodno izdanje poštanske marke Majka Terezija iz Calcutte – autor Zvonimir Atletić

Zvonimir Atletić, Branka Vučetić AtletićPovodom ovogodišnjeg proglašenja Majke Terezije svetom Hrvatska pošta pripremila je izvanredno prigodno izdanje poštanske marke. Marka s likom Majke Terezije je fotografija autora Zvonimira Atletića koji je Majku Tereziju upoznao još davne 1977. godine. Prve fotografije snimio u Indiji u njenoj Misiji u Calcutti. Otada je višekratno bio u njenom društvu pratio je kada je došla u Hrvatsku odlazio u Indiju, dokumentirajući njen rad te rad reda Misionarki ljubavi kojeg je osnovala. Zvonimir Atletić je vjerojatno jedni fotograf koji je najčešće u svijetu imao priliku dokumentirati njen rad s bolesnim i siromašnim ljudima. U njegovim fotografijama vidi se nevjerojatna predanost Majke Terezije u nesebičnom pomaganju nemoćnima i odbačenima.
Majka Terezija, Zvonimir AtletićOvim izdanjem poštanske marke odaje se priznanje svetici kao i Hrvatskom autoru Atletiću čija je fotografija Majke Terezije odabrana kao motiv za izvanredno izdanje Hrvatske poštanske marke. Ova marka pripada seriji prigodnih maraka čija je vrijednost veća, a tiraža ograničena. Kvalitativno takve marke imaju bolje grafičko rješenje i tiskane su na boljem papiru. Ova prigodna marka izdana je u arčiću od 9 maraka otisnutog u nakladi od 100 000 primjeraka. Nominalna vrijednost marke je 7,60 kuna, a marka se može kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte. Za sve ljubitelje filatelije žig prvog dana bit će u uporabi 15. i 16. studenog u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
Važno je znati kako se poštanske marke izdaju već više od stoljeća. Prva poštanska marka, kao sredstvo plaćanja poštarine, nastala je 1840. godine u Velikoj Britaniji. Na marki se nalazio portret kraljice Viktorije na crnoj pozadini. Nazvana je ‘Crni peni’ jer je vrijedila jedan peni i bila otisnuta crnom tintom. Prije uvođenja poštanske marke poštarinu je plaćao primatelj pisma i to direktno poštaru koju je on sam su sami izračunavao. Pojava prve poštanske marke izazvala je pravu revoluciju u poštanskoj službi u svijetu. Došlo je do ujednačavanja tarifa koje su se prije određivale prema udaljenosti od pošiljatelja do primatelja. Uvođenjem marke poštanske usluge počele su se plaćati unaprijed.
I danas poštanske marke izdaju pošte da bi označile naplaćene troškove transporta pisama, paketa, razglednica ili nekih drugih poštanskih pošiljki. Na poštanskoj marki nalazi se naziv države koja je marku izdala, nominalna vrijednost, motiv predstavljen grafičkim rješenjem, popratni tekst, amblem pošte, godina izdavanja, kao i autor marke.
Marka je kao i novac uvijek tiskana na visoko kvalitetnom papiru. Danas osim kvalitete papira dodaju se razni oblici zaštite. Najčešće korišteni materijal za tiskanje poštanske marke je papir koji u svom sastavu ima fluorescentne materije, koje onemogućavaju krivotvorenje. Važna je njezina trajnost, sposobnost držanja boje, ljepila na poleđini, kao i mehaničke osobine papira koji mora zadovoljavati kriterije koje postavljaju pošte prilikom automatskog očitavanja, stavljanja žiga, sortiranja i otpreme poštanskih pošiljki.
U Republici Hrvatskoj za tisak marke i odabire zadužena je Hrvatska pošta koja svake godine prikuplja zahtjeve i prijedloge tema od različitih kulturnih ustanova, udruga, građana… Svaki zahtjev razmatra Povjerenstvo za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH koje odabire petnaestak tema što će se prikazati na markama svake godine. U obzir se uzimaju važne obljetnice različitih ustanova, događaja, ljepote hrvatske prirodne i kulturne baštine, ali i aktualne sportske i kulturne zanimljivosti.
Proglašenje Majke Terzije svetom, važan je događaj, a autor fotografije Zvonimir Atletić koji je Majku Tereziju snimio zasigurno pripada važnom djelu umjetničke sfere ne samo u okvirima Hrvatske , već i kao objavljivani fotograf u svijetu. Tako je i ova marka dobila svoj pravi cilj da se nađe na pismima i pošiljkama u cijelom svijetu.

Majka Terezija, Zvonimir Atletić

Foto: Zvonimir Atletić